Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

© Jimmy Kets

Vlaams klarinettist Roeland Hendrikx op tournee met de London Philharmonic Orchestra

Het komt slechts hoogstzelden voor dat wereldberoemde orkesten met Vlaamse solisten op tournee trekken, maar in het najaar van 2022 valt die uitzonderlijke eer te beurt aan klarinettist Roeland Hendrikx (°1969). Met het London Philharmonic Orchestra brengt hij in Heerlen, Antwerpen, Brugge, Groningen, en Utrecht het Klarinetconcerto van W. A. Mozart in een concert dat verder Wagners Tannhäuser Ouverture en Elgars Enigmavariaties op het programma heeft.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Roeland Hendrikx was tot 2017 eerste klarinettist van het Belgisch Nationaal Orkest. Sindsdien legt hij zich als solist en kamermusicus toe op klarinetrepertoire in de breedste zin van het woord. Hendrikx wordt geprezen voor zijn grote toon en meeslepende verhalen, maar ook voor zijn inzet voor de Belgische en voor de nieuwste muziek.

Het London Philharmonic Orchestra werd in 1932 opgericht door Sir Thomas Beecham. Het stond sindsdien onder leiding van de grootste namen uit de dirigentenwereld, waaronder Adrian Boult, Bernard Haitink, en Georg Solti. In september 2021 werd de jonge Brit Edward Gardner chef-dirigent van de Philharmonic. Hij leidt het orkest tijdens de herfsttournee.

Met Roeland Hendrikx registreerde de London Philharmonic in 2018 de klarinetconcerti van Mozart, Bruch en Finzi in een bejubelde opname voor Evil Penguin. Volgens De Standaard was het feit “dat Hendrikx Londens meest avontuurlijke orkest wist te strikken op zich al een tour de force. Dat het bovendien beregoed klinkt, nog een grotere. Zijn Mozart is een vat vol luisterplezier”. Het toonaangevende Franse blad Diapason kende de maximumscore toe aan een opname die volgens hen “alles heeft: accuratesse, lyriek, elegantie”.

Voor Hendrikx gaat met deze tournee een kinderdroom in vervulling: “Sommige kinderen dromen ervan brandweerman of piloot te worden. Ik wou professioneel klarinettist worden en met grote orkesten overal ter wereld concerten geven. Het is zelfs nog mooier geworden: ik mocht met een toporkest drie concerti opnemen die me nauw aan het hart liggen. En daarmee hield het niet op: in 2021 nodigde de Philharmonic me uit om op tournee te gaan; daar stak corona aanvankelijk een stokje voor, maar dit najaar is het dan toch zo ver”.

Roeland Hendrikx heeft prachtige cd’s opgenomen, maar ’s mans expressieve talent manifesteert zich toch vooral op het podium: wie de wonderbaarlijke chemie tussen Hendrikx en Londen live tot leven wil zien komen wacht best niet te lang met kaartjes kopen…

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.