Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De muziek op deze CD behoort tot een categorie die, hoewel ruim vertegenwoordigd, niet lijkt te bestaan in compositieleerboeken of platencatalogi. En toch is de praktijk van het opnieuw componeren van een bestaand muziekstuk waarschijnlijk zo oud als de muziek zelf.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Om te beginnen was het componeren van toegevoegde lijnen aan een cantus firmus de standaard compositiepraktijk in het Westen vanaf de Notre-Dame school tot in de XVIIe eeuw. Tegen de tijd dat de bekende gregoriaanse gezangen hun organiserende kracht hadden verloren, deden componisten de moeite om hele werken van andere componisten over te nemen en op verschillende manieren te herschrijven (re-orchesteren). De Bach-Vivaldi transcripties zijn bekend en worden veel uitgevoerd.

Toen dit proces van muzikale herwerking eenmaal op gang kwam, begon het zich ook te ontwikkelen, zowel in de toegepaste procedures als in de keuze en lengte van een cantus firmus. Met andere woorden, als een aanzienlijk deel van Berlioz’ Symphonie Fantastique is gebaseerd op het Dies Irae als cantus firmus, kunnen we ons de volgende stap voorstellen als het nemen van een heel deel of zelfs de hele symfonie (of welk ander werk dan ook) als cantus firmus, waarmee een proces van verandering en toevoeging van de oorspronkelijke informatie op gang wordt gebracht, wat precies is wat componisten hebben gedaan.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende