Richard Strauss’ Echoes

*** Op de hoes van de cd stappen Claudia en Grégory Moulin, in smetteloos wit, als een eensgezind en zelfverzekerd duo vanuit een donkere ruimte op ons af. Het knappe lied-duo presenteert een interessant programma getiteld Echoes through Space and Time. Het biedt een mooie keuze uit het liedoeuvre van Richard Strauss en enkele tijdgenoten.

De thematiek van de “echo”, die de artiesten beschrijven als interactie tussen de melodie, harmonie en poëzie, lijkt wat vergezocht. Het doet er niet toe: de gekozen componisten zijn boeiend. Enkel Brahms kunnen we nog in volle romantiek situeren. Hugo Wolf is laat-romanticus, terwijl Alban Berg, Alexander von Zemlinsky en Erich Wolfgang Korngold uitgesproken eeuwwisselingscomponisten zijn die – zij het voorzichtig – de twintigste eeuw instappen.

Claudia en Grégory Moulin zijn duidelijk een heel sterk op elkaar ingespeeld duo. De pianobegeleiding is zeer subtiel en stijlvol en bepaalt zeker mee de kwaliteit van de opname. De gekozen liederen van Richard Strauss bestrijken zijn hele oeuvre: zowel vroege liederen (Die Georgine) als liederen die van na de “liedpauze” in zijn carrière dateren, dus van na 1918. De prachtige melismen komen mooi tot expressie. De piano is rijk aan klankschilde­ring en vergezelt perfect in de cantabiliteit. De stem van Claudia Moulin klinkt met de gepaste intimiteit en zinnelijkheid. De melancholie van diverse liederen is in haar timbre verweven.

Odradek Records

Hoewel jong en fris zingt ze soms wat slepend en met een zekere bedachtzaamheid, waardoor een rustgevende intonatie ontstaat. De hoge noten zijn feilloos, bijvoorbeeld in Die Nachtigall van Alban Berg, wat ik, samen met het ingetogen Sterbelied van Korngold, zeker een van de hoogtepunten van de cd vind. De articulatie is niet altijd perfect, waardoor het jammer is dat de liedteksten in het cd-boekje ontbreken.

Deze cd is mijn eerste kennismaking met het label Odradek Records, dat pas sinds 2012 bestaat en zich presenteert als een “democratisch non-profit label, gecontroleerd door de artiest en met de bedoeling muziek-maken van marketingbelangen los te koppelen.” De cd “Echoes” is er een die uitnodigt tot geconcentreerd en rustig luisteren, wat beloond wordt met een zalig muzikaal moment.


  • WAT: Richard Strauss (1964-1949) – Echoes through Space and Time
  • WIE: Claudia Moulin (sopraan) en Grégory Moulin (piano)
  • UITGAVE: Odradek Records ODRCD338

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC