Restauratie Peter Benoitmonument

Peter Benoitmonument

Dankzij de hardnekkige inspanningen van Luk Lemmens, huidig Eerste Gedeputeerde van de provincie Antwerpen, en van Michael Scheck, komt er eindelijk schot in de zaak en binnenkort ook water uit het fonteinmonument: na jarenlange verwaarlozing beginnen op maandag 2 mei eindelijk de restauratiewerken.

De historiek van de lijdensweg, alsook een verslag van de werken kan u vinden op de webtentoonstelling ‘Het zwemdok van Kamiel’. Hieronder leest u het persbericht dat op 27 april ll. door de stad Antwerpen werd verstuurd:
“Op maandag 2 mei starten de restauratiewerken aan het fonteinmonument ter ere van de componist Peter Benoit in het Harmoniepark aan de Mechelsesteenweg. De technische installatie wordt vernieuwd en ontbrekende stukken in het natuurstenen gedeelte worden gereconstrueerd. Tegen oktober dit jaar is de fontein klaar.
 
De art-decofontein ter ere van componist Peter Benoit is van de hand van de Antwerpse architect Henry van de Velde. De fontein stond oorspronkelijk op de Frankrijklei voor het Operagebouw, maar kent sinds 1951 zijn plek in het Harmoniepark. Het werk werd in 1997 geklasseerd als monument en wordt nu in zijn originele staat hersteld.
 
Op dit moment werkt de technische installatie niet. Daarom komen er nieuwe pompen en een zuiveringsinstallatie in de bestaande kelder onder de fontein. Daarnaast wordt het grootste bassin verhoogd zodat het water minder diep staat en worden alle kuipen opnieuw waterdicht gemaakt.
 
Schepen Philip Heylen is verheugd: “Op dit moment verkeert het monument in slechte staat. Gelukkig zijn bijna alle elementen in originele natuursteen nog aanwezig. De stukken die ontbreken, worden gereconstrueerd. Tegen oktober zal er opnieuw water stromen uit de natuurstenen lyra in het midden van het monument.”

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: