19 februari: Academies ‘REMAKE’ op 20ste Dag van de Academies

Op 19 februari vindt de twintigste editie plaats van de Dag van de Academies, een feestelijke open dag voor alle academies voor deeltijds kunstonderwijs en hun ca. 195 000 leerlingen. Het overkoepelende thema is ‘REMAKE’. Opera Ballet Vlaanderen treedt op als ambassadeur. Op veel plaatsen zal het werk van academieleerlingen te zien of te beluisteren zijn. Het startschot wordt gegeven om 11 uur in Opera Antwerpen met live muziek en dans door academieleerlingen en professionals.

Waarom REMAKE?

In de academie leren kinderen, jongeren en volwassenen oude meesters, componisten, theaterteksten en/of dansers kennen en ze brengen die op een nieuwe en persoonlijke manier tot leven. REMAKE gaat over voorbeelden volgen, herhalen om te leren en bestaande inzichten omzetten in nieuwe ideeën. Ook is er de ecologische reflex: van afval kun je grondstof maken en er nieuw werk mee creëren. Het motto van 2022 is dus: hermaak, herdenk, herspeel, herschrijf, herteken, herschilder, herneem, herdans, hergebruik …

Bart Jonkers, voorzitter werkgroep Dag van de Academies: ‘De academies komen uit een moeilijke coronatijd met lange periodes van afstandsonderwijs. We hebben gemerkt hoezeer leerlingen het missen om hun kunst te beoefenen. Reden te meer om opnieuw uit te pakken met wat we leren en wat we kunnen in ons dko. Zo is deze dag er ook een waarop we onszelf heruitvinden op alle mogelijke creatieve manieren.’

Samenwerking Opera Ballet Vlaanderen

Dankzij de samenwerking met Opera Ballet Vlaanderen konden de academies gebruik maken van een toolkit met o.a. een danstutorial van Sidi Larbi Cherkaoui op muziek van Henri Purcell. Beeldacademies gingen beeldend aan de slag met de muziek of met het affichebeeld van Erika Cotteleer. Op 19 februari tonen de academies hun creaties en delen het werk online op http://www.facebook.com/dagvandeacademies

Startmoment: Leerlingen Beveren treden op in Antwerpse Opera

Om 11 uur wordt het startschot gegeven in Opera Antwerpen. Daar zullen leerlingen van de Kunstacademie van Beveren het werk van Purcell uitvoeren en gaan academieleerlingen Kas Degens en Silke Hamers in dialoog met professionele dansers van Opera Ballet Vlaanderen op de choreografie van Sidi Larbi Cherkaoui. Ook remakes van de affiches zullen te bewonderen zijn.

Locatie: Operaplein 1, 2000 Antwerpen (operaballet.be/nl/praktisch/locaties-route/opera-antwerpen)

Inschrijven voor het startmoment in de Opera kan via https://tix.operaballet.be/nl/buyingflow/tickets/7396/20709

Bij een academie in uw buurt

Alle deelnemende academies pakken in hun stad of gemeente uit met een eigen programma voor buren, familie, vrienden, kunstliefhebbers …

Op zoek naar mooie REMAKE’s in de buurt? Keuze te over!

In Gent gaan ze met meegebrachte objecten aan de slag om iets nieuws te creëren, in Lede is er een slagwerkconcert op afvalcontainers, in Mortsel maken ze papyrus van prei!

Heel wat academies gaan uit van een bekend schilderij of muziekstuk om er hun eigen ding mee te doen … En natuurlijk zijn er de choreografieën van Opera Ballet Vlaanderen die tot inspiratie dienden.

Check de site www.dagvandeacademies.be onder ‘activiteiten’ en ga kijken bij een academie in je buurt.

Organisatie en contact

De jaarlijkse Dag van de Academies wordt georganiseerd door de directeursverenigingen DenkBeeld (Beeldende en Audiovisuele Kunsten) en Verdi (Podiumkunsten en Kunstacademies) met de steun van sponsors (Belfius, Verhaert, masters in innovation, Zwartopwit en Inovim).

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: