Recommended by Bach | Bart Jacobs

Heinrich Andreas Contius, afkomstig uit Halle in Midden-Duitsland, was de belangrijkste orgelbouwer in de Baltische staten in de tweede helft van de 18e eeuw; zijn werk werd vooral gewaardeerd door J.S. Bach. Geen van zijn instrumenten is in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven, maar Joris Potvlieghe (België) en Flentrop Orgelbouw (Nederland) zijn in 2012 onder leiding van de Contius Stichting begonnen met een exacte reconstructie van Contius’ Liepāja-orgel naar de toestand van 1779, met gebruikmaking van materialen en technieken die Contius zelf zou hebben gebruikt. 

Het project is uniek, omdat geen enkel ander instrument van Contius tot nu toe zo nauwkeurig is gereconstrueerd. Het orgel wordt gekenmerkt door een zachtere en elegantere aanslag, die ook wat ronder en milder is dan die van eerdere instrumenten van Gottfried Silbermann en daardoor goed geschikt is voor de verfijningen van de galante stijl. Dit is de eerste opname waarop de replica van het Contius Liepāja-orgel in de Sint-Michiel Vredeskerk in Leuven wordt gebruikt; Bart Jacobs presenteert hier werken van componisten die rechtstreeks verbonden zijn met Johann Sebastian Bach en met orgels die door Heinrich Andreas Contius zijn gebouwd.

ramée-20211116163336-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: