Recital met Hendrickje Van Kerckhove en Inge Spinette

Recital met Hendrickje Van Kerckhove en Inge Spinette

*** Na haar mooie Mortelmans-cd met Christel Kessels aan de piano, is de tweede lied-cd die Hendrickje Van Kerckhove uitbrengt bij Senza Nome eenvoudigweg getiteld “Recital”. Een titel die de lading dekt: een mooie bloemlezing liederen van diverse aard.

*** Na haar mooie Mortelmans-cd met Christel Kessels aan de piano, is de tweede lied-cd die Hendrickje Van Kerckhove uitbrengt bij Senza Nome eenvoudigweg getiteld “Recital”. Een titel die de lading dekt: een mooie bloemlezing liederen van diverse aard.

De cd zet in met enkele zelden uitgevoerde maar o zo mooie sensuele liederen van Reynaldo Hahn. Van bij de eerste noten van “A Chloris” neemt het subtiele pianospel van Inge Spinette je mee op een tocht doorheen een fijn samengesteld programma met de laat-romantiek van Strauss, pure romantiek van Grieg, enkele Brettl-liederen van Schönberg en operettestijl-liederen van Oscar Strauss. Hendrickje Van Kerckhove leeft zich uitstekend in de liederen in en vertolkt ze telkens met de juiste nuance: sensueel verlangen in de liederen van Hahn, dromerige romantiek in de liederen van Grieg, pittige scherpte bij Schönberg. Ze wordt daarbij perfect gesteund door haar aandachtige pianiste. Haar sopraanstem blijft ook bij de zeer hoge tonen uiterst puur en ze zet elke frase met uitstekende dictie neer. Gelukkig maar, want het cd-boekje beperkt zich tot cv’s van de muzikanten en geeft geen liedteksten. De aandachtige luisteraar verstaat de tekst die de zangeres zingt, wat we niet van elke liedzanger kunnen zeggen. Jammer dat er een scherp kantje aan haar timbre zit, wat bij voorbeeld in Strauss’ Ständchen, dat ze heerlijk speels zingt, toch iets van de charme te niet doet en in het geheel van het programma een storende factor is. Enkel in cabaretachtige liederen als die van Schönberg, kan dat timbre positief uitgespeeld worden. Ondanks dit bezwaar, blijft de cd een opname die ik dank zij de hoorbare pure muzikale vreugde van het duo nog geregeld graag zal beluisteren maar ik zou de uitgever toch ter overweging geven om in de toekomst liedteksten toe te voegen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC