Recital Leif Ove Andsnes

Leif Ove Andsnes

Gouden Label Op 23 maart werden we door Bozar getrakteerd op een recital van de befaamde Noorse pianist Leif Ove Andsnes. Andsnes (1970) is een zeer bekende uitvoerder van de werken van de Noorse componist Edvard Grieg. Hij heeft tal van prijzen gewonnen waaronder de Hindemithprijs in 1987, de Deutscher Schallplattenpreis in 1997, de Royal Philharmonic Society Award in 2000 enzovoort.

Gouden Label Op 23 maart werden we door Bozar getrakteerd op een recital van de befaamde Noorse pianist Leif Ove Andsnes. Andsnes (1970) is een zeer bekende uitvoerder van de werken van de Noorse componist Edvard Grieg. Hij heeft tal van prijzen gewonnen waaronder de Hindemithprijs in 1987, de Deutscher Schallplattenpreis in 1997, de Royal Philharmonic Society Award in 2000 enzovoort. Tevens is hij als gerenommeerd kamermusicus de artistiek directeur van van het Risor Festival of Chamber Music. Van Klassiek Centraal ontving hij ook een Gouden Label voor zijn cd opname van Rachmaninov pianoconcerto drie en vier onder leiding van Antonio Pappano.

 Hij bracht ons de sonate in c van Joseph Haydn (1732-1809), suite van Béla Bartòk (1881-1945), Images boek één van Claude Debussy (1862-1918), vier walsen, de nocturne in B opus 62/1, de derde en als afsluiter de eerste ballade van Frédéric Chopin (1810-1849), allemaal jeugdwerken.

Voor dit recital schieten woorden te kort. Leif Ove Andsnes brengt de muziek in al zijn zuiverheid en puurheid op de voorgrond, zonder enige vorm van ego. De werken  die hij koos voor dit recital worden algemeen beschouwd als ‘probleemwerken’, dit omdat er technisch zeer risicovolle passages in schuilen. Zijn techniek is zo fenomenaal dat ze vergeten wordt, juist omdat ze door zijn muzikaliteit zo vanzelfsprekend is. Men kent Andsnes vooral van zijn opnames van Edvard Grieg, wat spijtig is. Dit recital bewijst onder andere dat Andsnes elk repertoire tot de uiterste perfectie kan vertolken.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist