De Nederlands-Amerikaanse pianist Carter Muller is met zijn zestien lentes een volwassen pianist. Zoveel bewees hij nu zondag op zijn recital in het Antwerpse Opus4. De naam wonderkind zou hem daarbij eerder oneer aandoen. 

Carter studeerde sinds 2011 aan de Sweelinck Academie. Dat is de afdeling jong toptalent aan het Amsterdamse Conservatorium, waar hij de pupil was van Marjes Benoist. In 2012 won hij de eerste prijs van de talentenjacht van het Concertgebouw Open en het jaar erop haalde hij als jongste deelnemer de halve finale van het Internationale Pianoconcours YPF. Hij was al te gast in talkshows en mocht zelfs optreden voor Lang-Lang tijdens zijn concert met 100 pianisten.

Hij opende het recital met Johann Sebastian Bach, een prelude uit het Wohltemperiertes Klavier. Hij speelde Bach met een volwassen beheersing. Hij liet zich niet verleiden tot overacting, en hij hield het ook niet te saai zoals dat soms weleens kan zijn bij Bach. Neen, hij liet de toonconstructies hun werk doen. Het netwerkje aan nootjes werd zo aan mekaar gebreid dat de harmonie die ze teweegbrachten emotie opriepen bij de luisteraar.

Ook zijn  vertolking van het Allegro Assai uit Beethovens Appassionata werd gekenmerkt door dezelfde beheersing. Geen jong geweld achter de piano dat moest getemd worden, maar een volwassen pianist die het hele zootje netjes im Griff had.

Impressionante Romantiek

Franz Liszt ligt dit jonge talent bijzonder goed. Hij bracht net voor de pauze het Waldesrauschen. Hij vertelde ook zelf wat men bij deze muziek kan horen en ervaren. Het vermoeden dat zijn liefde voor Liszt groot is, werd geconsolideerd tijdens  het spelen van een stuk uit Les années de pèlerinage’, Venezia e Napoli, S. 161: 3. Tarantella. Alles zat erin, de tijdsgeest van de muziek, het opgewekte, de virtuositeit van zowel de compositie als de componist. Dat hij de negentiende eeuwse componisten graag ervaart, werd ook duidelijk tijdens het Andante espressivo uit Lieder ohne Worte van Felix Mendelssohn en l’Isle Joyeuse van Claude Debussy.

Volgend concertseizoen meer Carter Muller op de Vlaamse podia? Hijzelf zegt alvast geen neen en wij wensen u de beleving van harte toe.


  • WIE: Carter Muller
  • WAT: recital piano
  • WAAR: Opus4, Desguinlei 90 2018 Antwerpen
  • WANNEER: Zondag, 11 juni 2017, 15u
  • FOTO: m.t.