Met de actualiteit van de eerste Koningin Elisabeth Wedstrijd voor cello in het achterhoofd, kunt u zich vanaf woensdag 10 mei voorbereiden dankzij het boek De Belgische Celloschool, geschreven door Peter François. François werd net als uw recensente geboren in Halle, de stad van François Servais (1807-1866), ook wel de Paganini van de cello genoemd. Dankzij stadsgenoten als Servais en ook wel Pozzoz werd de auteur, verbonden aan de Servais-vereniging, een regelrechte weetal op het gebied van de geschiedenis van onze Belgische cellisten. 

Het boek heeft niet de bedoeling om de geschiedenis als een verhaal te vertellen. Neen, het is een bijzonder naslagwerk. Het boek wordt vergezeld van een stamboom van Belgische cellisten vanaf 1827. Heel prettig werd mijn aandacht getrokken door de jongste generatie. Een fijn gevoel, want ik mocht de meesten van hen reeds zien optreden. Geen enkele heeft me trouwens teleurgesteld, we hebben een mooie traditie.

U neemt vermoedelijk enig chauvinisme waar en u mag me er gerust verder van beschuldigen. De bekentenis luidt dat ik opgroeide in de schaduw van het standbeeld van Servais. Als klein meisje liep ik aan de hand van mijn grootmoeder en zag dat prachtige beeld van die meneer. Op de vraag wie hij was werd steeds geantwoord met “Servaiske”. Voor een aantal Hallenaren van mijn generatie, zal hij een heilige blijven, of een soort van stadsstichter, en soms “ne muzikant”.

Maar dankzij de Servaisvereniging ontdekte ik dat er Hallenaren zijn die met grote trots alles rond de man opzochten en bestudeerden, alles wat voor, tijdens, naast en na hem kwam. En zo legde Peter François dit alles vast in een encyclopedisch werk, met kaarten en tabellen. Ieder artikel wordt zowel in het Engels als in het Nederlands en het Frans neergeschreven in ditzelfde werk. En dat is ook nodig. François reist de wereld af om Servais te vertegenwoordigen. Zo was hij onlangs nog te gast in Beijing.

Het boek is mooi gedocumenteerd, iedere cellist kreeg een portret, documenten en partituren werden zorgvuldig gescand.

U kunt het boek bestellen bij Servais v.z.w.


  • WAT: De Belgische Celloschool
  • WIE: Peter François
  • UITGAVE: Servais v.z.w. ISBN9789078897064, 200 blz., geïllustreerd
  • Foto: © Servais v.z.w.