Ballet, enkel een hobby voor topdansers of prima ballerina’s? Neen hoor; balletdanser Jeroen Selderslaghs en zijn echtgenote Aki Nishio maken er een beleving van voor iedereen. Het beste bewijs was de voorstelling Most Wanted. Jong en oud kon genieten van een voorstelling, volledig gebracht door amateurs, maar op professioneel niveau.

Dat het echtpaar Selderslaghs-Nishio professionele dansers zijn, is geen geheim. Men kon ze vorig jaar aanschouwen tijdens de uitreiking van onze Gouden Labels in de Antwerpse Arenbergschouwburg, waar ze een speciale choreografie voor ons feest brachten. Samen zijn zij de bezielers van een hobbyballetvereniging die gerust een trapje hoger mag gezien en ook gezet worden.

Nadat ze vorig jaar een geslaagde versie van Tchaikovsky’s Notenkraker brachten, werkten ze nu ook een choreografie uit gebaseerd op het Wilde Westen. Wat heeft het Wilde Westen nu met klassiek ballet te maken? Moet dat er iets mee te maken hebben? Het is een inspiratiebron voor velen geweest. Zo schreef ook Giacomo Puccini zijn opera La Fanciulla del West rond dit thema. Enkel dit maal niet in de hoofdrol Jack Rance, maar onze eigen Artistiek Directeur, Ludwig van Mechelen als sheriff. Toch wel een rol op zijn lijf geschreven. En zo had men voor iedere danser een op het lijf geschreven rol uitgedacht.

Het verhaal? Simpele hersenspinsels met humoristische inslag. De saloonvrouw, de cancanmeisjes, het duel tussen rivaliserende bendes en geliefden, macho’s in de saloon. De figuren werden allen uitgebeeld door mensen van alle slag. Jong, oud, valide en mindervalide. Eén ding hadden ze allen gemeen: men merkte dat ze professioneel waren begeleid. Hun bewegingen waren vakkundig gecoördineerd.

Aanwezig in het publiek was Hortense Champagne, de dame die aan de wieg stond van het balletleven in en rond Mechelen. Zij heeft destijds nog samengewerkt met de zussen Brabants. Vol lof was ze tijdens de receptie achteraf. Snel zei ze “Mevrouw, laat uw kinderen dansen. Het is een hobby waar ge mooi van wordt”. Topreklame, welk jong meisje (en ook wel jongen) wil dat nu niet?

Woont u in het Mechelse en zoekt u of uw kind – of misschien beiden –  een gezonde hobby voor volgend schooljaar? Dan is deze vereniging een absolute aanrader.


  • WAT: Most Wanted
  • WIE: Jeroen Selderslaghs, Aki Nishio
  • WANNEER: Zondag, 4 juni 2017
  • WAAR: Stadsschouwburg Mechelen
  • Foto’s: © Most Wanted