Raymond Schroyens – Voorbij de zon en de wind

Voorbij de zon en de wind, Capella di Voce, Raymond Schroyens, Kurt Bikkembergs

**** Ik ben absoluut een ‘fan’ van 20ste- en 21ste-eeuwse muziek, en in dat opzicht spreekt deze cd me al meteen aan. Op de koop toe is het dan ook nog ‘ns Vlaamse muziek! Ik vind het toch bijzonder jammer dat de meeste Vlamingen hun eigen muziek niet kennen, terwijl die -en dat bewijst deze cd nog maar ‘ns- er absoluut wel mag zijn!

Raymond Schroyens is een Mechels componist, die vooral vocale muziek schrijft, met of zonder begeleiding. Vorig jaar bracht Montefagorum Productions reeds een cd uit, volledig gewijd aan het werk van deze componist. Het waren dan opgepoetste opnames uit het VRT-archief, met het Vlaams Radio Koor onder leiding van Vic Nees en Erik Van Nevel. Deze keer is er gekozen voor nieuwer repertoire van Schroyens, uitgevoerd door het Leuvense koor Capella di Voce onder leiding van Kurt Bikkembergs, met Stefaan Desmet aan de piano. Ze trokken zich voor deze cd samen terug ergens in het mooie Haspengouw, waar ook de componist hen kwam vergezellen tijdens de opnames.

Het resultaat mag er dan ook absoluut zijn! Deze cd is genieten van track 1 tot track 13! Terwijl op de vorige cd enkele koorklassiekers stonden (denk aan ‘My love is like a red, red rose en Pentalpha, bijvoorbeeld) zijn dit allemaal redelijk nieuwe en vooral onbekende werken, die pas bij het verschijnen van deze cd voor het eerst werden uitgegeven als partituur. Klassiekers in wording misschien? Ik hoop het alvast wel! Ook hier verklankt Schroyens de reeds zeer sterke teksten -die hij zorgvuldig zelf uitgekozen heeft of zelf schreef- met geweldige zorg voor het woord en respect voor de achterliggende gedachten die de tekstschrijver hoogstwaarschijnlijk had en wou overbrengen naar het publiek. De poëzie uit de tekst overbrengen op en versterken door de muziek is altijd al een van de sterkste kanten van Schroyens geweest, dat merk je ook aan zijn vorige cd.

Kortom, deze cd is absoluut de moeite waard! Luister je graag naar hedendaagse muziek? Zeker beluisteren! Luister je niet graag naar hedendaagse muziek? Kom deze muziek dan zeker ontdekken en laat je verleiden door de prachtige poëzie in tekst en klank!

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC