Raymond Schroyens – Chanson d’automne

Raymond Schroyens, Chanson d'automne

**** Wie zegt de naam Raymond Schroyens iets? Toegegeven, instrumentalisten zullen niet zo geweldig veel met deze man in contact komen, maar zelfs mensen uit de koorwereld kennen hem in ieder geval véél te weinig. Het is ook geweldig tekenend dat deze cd de eerste is die volledig aan hem gewijd is. Het werd dringend tijd!

Raymond Schroyens is een Mechels componist, geboren in 1933. Het gros van zijn werken zijn vocale werken. Bij enkele koren is ‘My love is like a red, red rose’ wel bekend, maar daar blijft het dan helaas wel bij. Inderdaad, ik gebruik bewust het woord ‘helaas’, want deze cd toont hoe geweldig poëtisch deze muziek is! Schroyens’ muziek is zeer moeilijk te omschrijven, maar ik ga toch een poging doen. Vele composities doen op momenten erg tonaal aan, om dan vervolgens daar weer compleet van af te wijken. Deze balans tussen tonale en atonale klanken doet wat denken aan een evolutie van de stijl van de Duitser Paul Hindemith (1895-1963) en diens tijdgenoten. Wat meteen zal opvallen is de rijke poëzie in de teksten. Tekst en muziek zijn hier bijzonder sterk: niet alleen is de muziek echt steengoed geschreven, ook de teksten zijn buitengewoon prachtig.

Meteen in het begin bewijst Schroyens dat hij zeer onderlegd is in het gebruik van poëzie. En niet alleen in de gebruikelijke talen. Na Duits, Frans, Nederlands en Engels komt een heel knap stukje Russische poëzie aan bod. Daarna toont hij dat hij zijn klassiekers ook zeker kent: eerst miniaturen op teksten van Emily Dickinson (1830-1886), daarna drie nocturnes op tekst van Alice Nahon (1896-1933). Afsluiten doet hij met het eerder genoemde ‘My love is like a red, red rose’, een zeer romantisch pareltje dat ook voor basiskoren uitstekend geschikt is.

Hoewel de uitvoeringen stuk voor stuk uitstekend zijn, is de opname niet altijd even goed. Ook tussen de verschillende stukken is er regelmatig een verschil te horen in opnamekwaliteit. Dit is begrijpelijk als je weet dat de opnames uit het VRT-archief komen en eigenlijk oude opnames zijn van het BRT-koor (onder deskundige leiding van Vic Nees en Erik Van Nevel), die geremastered zijn en op die manier op deze cd zijn verschenen, maar het is toch jammer. Hoe dan ook is deze cd een zeer mooie start om de muziek van Raymond Schroyens opnieuw onder de aandacht van koorminnend Vlaanderen te brengen!

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC