Rameau: Zoroastre 1749

Jean-Philippe Rameau (1683-1764) liet twee zeer verschillende versies na van zijn tragédie en musique Zoroastre: de eerste, uit 1749, had te lijden onder kabaal en het werk werd uit het repertoire genomen. Rameau gaf het in 1756 een grondige revisie. Op dat moment was hij op het hoogtepunt van zijn kunnen. Melodie, harmonie, orkestratie en koorzetting kenden voor hem geen geheimen meer. Zoroastre bracht nog meer vernieuwing. Voor het eerst liet hij een proloog achterwege en maakte van de ouverture een filosofisch ‘programma’, de strijd tussen dag en nacht, tussen goed en kwaad. De versie van 1749 wordt geheel beheerst door avant-gardistische ideeën; Zoroastre lijkt op Tamino in Die Zauberflöte, maar dan twee generaties eerder. Dit verontrustte een deel van het publiek: Zoroastre was een morele, sociale en filosofische opera. De versie uit 1749 is in de moderne tijd nooit meer hernomen. Alexis Kossenko gaat de uitdaging met verve aan, begeleid door een uitstekende cast met Véronique Gens, Jodie Devos, Reinoud Van Mechelen, Mathias Vidal en Tassis Christoyannis.

alpha-classics-20211119155650-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: