Rachmaninov: Trio Élégiaque No. 1

Rachmaninovs tien kamermuziekwerken, waarvan er twee onvoltooid zijn gebleven, dateren allemaal uit zijn late tienerjaren of vroege twintiger jaren. De twee stukken op. 2 – Prélude en Danse Orientale voor cello en piano – dateren uit 1891-2.

Rachmaninovs meest uitgevoerde kamermuziekcompositie is de Cellosonate. Rachmaninov voltooide deze sonate in november 1901, en de première vond plaats op 2 december in Moskou door de componist en de beroemde cellist Anatoly Brandukov, aan wie het werk is opgedragen. De sonate van Rachmaninov is een juweel van het cellosonaterepertoire. Het eerste van Rachmaninovs twee werken, getiteld Trio élégiaque, zou dateren uit 1890-1. Op het manuscript staan de data 18-21 januari 1892, maar men denkt dat het een late revisie is die hij maakte vóór de eerste uitvoering in dezelfde maand.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: