Rachmaninov: The Return

Sergei Rachmaninov zei ooit eens tegen zijn goede vriend, pianist Benno Moiseiwitsch: “You understand my Prelude in B minor. If you had to sum up the work in a single word, what would it be?” en Moiseiwitsch antwoordde: “But my dear Sergei, I cannot describe it in one word. The piece is a journey! It’s about a return…”.

“Exactly that – ‘Return’ – that’s what my prelude is about”. – Sergei Rachmaninov

‘Return’ is een belangrijk thema voor Trio 258 op dit album. Niet alleen omdat Rachmaninovs tweede trio met een mooi, melancholisch thema begint dat na ruim 50 minuten majestueus terugkeert, maar ook omdat deze opname en de muziek voor de musici hun eigen terugkeer naar de wereld is na twee jaar muzikaal isolement tijdens de pandemie periode. Mede dankzij Rachmaninov heeft het trio gedurende deze tijd gemotiveerd kunnen blijven, onderzoekend en ontdekkend. Dit is één van de redenen waarom zij de Prelude in B Minor Op. 32, No. 10 ‘The return’ , gearrangeerd voor pianotrio door Th. Beijer (1988), hebben opgenomen als passende afsluiting van dit album. 

Het Trio élégiaque No. 2, Op. 9 is vrijwel onbekend en het wordt zelden uitgevoerd. Rachmaninov was amper 20 jaar toen hij dit gepassioneerde werk in 1893 schreef. De jonge musici van Trio 258 voelden zich verbonden met de reis van de componist die de kunst en zijn eigen kunstenaarschap als jonge man aan het ontdekken was. 

Trio 258, opgericht in 2015, bestaat uit pianist Lestari Scholtes, violist Eduardo Paredes Crespo en cellist Leonard Besseling; drie inspirerende musici met een rijke achtergrond in kamermuziek in binnen- en buitenland. Alle drie groeiden zij op met opnames van de grote meesters uit de eerste helft van de 20e eeuw: Rachmaninov natuurlijk, maar ook Vladimir Horowitz, Jascha Heifetz, Pablo Casals, Wilhelm Furtwängler, Yehudi Menuhin en Gregor Piatigorsky om er maar een paar te noemen.

“We waren gegrepen door de ‘old school’ manier van uitvoeren en we wilden allemaal van die stijl leren.”

Het trio ging op zoek naar een eigen geluid, geïnspireerd door het romantische idioom – dichtbij de menselijke stem – en ontdekte door oude opnames, literatuur, gesprekken en lessen van bijzondere musici hoe muziek honderd jaar geleden zo totaal anders werd gelezen en geïnterpreteerd dan wat we tegenwoordig normaal horen.

‘The Return’ is het debuut album van Trio 258. De timing is symbolisch: 2023 is het 150 jaar geleden dat Rachmaninov werd geboren.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: