Grieg, puur en ontroerend

Nominatie Gouden Label – Luisteren naar Moderen Synger (“A Mother Sings”) is als vertoeven tussen rozen, zoals een van de liederen heet: Millom Rosor, Tussen rozen. De meeste liederen op deze cd gaan over liefde en verdriet van een moeder. Het duo Hendrickje Van Kerckhove en Nicolas Callot musiceert in perfecte verstandhouding met elkaar en met de tekst van Griegs gevoelige muziek.

De pianomuziek van Grieg is vrij bekend. Zijn liederen zijn daarentegen voor velen nog een ontdekking. Hij componeerde ongeveer honderdtwintig liederen, waarvan er vele geworteld zijn in de volksliedkunst van zijn land. Grieg zelf beschouwde de liefde als de bron van zijn talent voor het lied. Zoals Richard Strauss had hij een vrouw met een wondermooie stem en een al even groot talent voor interpretatie: Nina Hagerup. Ze werd zijn vanzelfsprekende inspiratiebron en hij beschouwde haar als “de enige echte vertolkster” van zijn liederen.

Hendrickje Van Kerckhove treft perfect de toon van elk lied. Modersorg (Verdriet van een moeder) vertolkt ze fijngevoelig, met echte treurnis in de fijne stem en met feilloos hoge noten. Nicolas Callot vergezelt haar in verstilde treurigheid, berustend. Soepel als het glijdende water waarop de witte zwaan uit En Svane drijft, stuurt de sopraan haar frisse, gave stem doorheen deze melancholische liederen. Herhalingen zijn gevarieerd als coloraturen, de stem staat helemaal in dienst van de inhoud en die inhoud is hoofdzakelijk teder en weemoedig. Feeërieke toetsen zingt ze vederlicht. De overwegende triestheid wordt afgewisseld met enkele luchtigere solo-pianostukken. Ze laten even op adem komen tussen de aangrijpende intensiteit van de liederen. Zoals de uitvoerders in het bijgevoegde interview aangeven, is de samenwerking intuïtief gebaseerd op wederzijds vertrouwen. En dat vertrouwen klinkt op de cd als totaal vanzelfsprekend.

Deze cd is de neerslag van een concert dat Hendrickje Van Kerckhove en Nicolas Callot in juni 2014 gaven. Ik recenseerde het toen onder de hoofding Ontroerend recital met Hendrickje Van Kerckhove. Een uitstekend initiatief van Phaedra Classics om dit bijna identieke programma met uitstekende vertolkers van bij ons op cd uit te brengen. De vertolking is ondertussen nog gerijpt en uitgepuurder dan bij het live-optreden, maar heeft niets aan ontroering ingeboet. Een parel van een cd.


  • WAT: Edvard Grieg (1843-1907). Moderen Synger
  • WIE: Hendrickje Van Kerckhove (sopraan), Nicolas Callot (piano)
  • UITGAVE: Phaedra Classics DDD 292038

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC