Psalmen Davids door Boudewijn Zwart

Psalmen Davids, Boudewijn Zwart, Bell Moods

*** Boudewijn Zwart is vandaag zowat Nederlands meest spraakmakende beiaardier. Om zijn 50ste verjaardag te vieren, nam hij een cd op maar niet met de muziek noch het instrument dat je verwacht. Zoals de man uitbundig kan lachen en je nooit naast zijn aanwezigheid kan zien, zo kan hij ook intieme rust en eenvoud overbrengen.

*** Boudewijn Zwart is vandaag zowat Nederlands meest spraakmakende beiaardier. Om zijn 50ste verjaardag te vieren, nam hij een cd op maar niet met de muziek noch het instrument dat je verwacht. Zoals de man uitbundig kan lachen en je nooit naast zijn aanwezigheid kan zien, zo kan hij ook intieme rust en eenvoud overbrengen.

Op deze cd luisteren we naar een Boudewijn Zwart die calvinistische psalmen op piano uitvoert. Psalmen van Calvijns tijd tot op vandaag. Zwart improviseert graag. Misschien vloeit dit voort uit zijn beiaardierleven? Of dat als organist want Boudewijn is in het professionele leven, zoals vele van zijn collega beiaardiers, ook organist. Op de cd luisteren we naar twee improvisaties. De eerste is nr 28 op de cd. Ze is gekenmerkt door een rustige aanpak die de oude protestantse componisten in huis brengt en dan overgaat in een hedendaagse melodie met vloeiende begeleiding, maar die afwijkt van de ‘Sweelincklijnen’. Of toch niet?

We gaan niet de discussie aan of de psalmen uit de 16de, 17de eeuw op piano mogen gespeeld worden of niet. Zwart speelt hoe dan ook die discussie onder tafel. De piano klinkt meteen als een netjes afgeborstelde psalm die op het lijf van Calvijn is geschreven maar Boudewijn Zwart zou niet zijn wie hij is, als hij de muziek helemaal koel zou spelen. Er zit fijnzinnig leven in de brede lijnen met ongeforceerde crescendo’s en decrescendo’s al wil Zwart niet uitbundig worden.

Heel de cd past zeker in elke huiskamer van de actieve calvinist maar wie gewoon eens koralen en op koralen geïnspireerde psalmmelodieën wil horen, al dan niet geïmproviseerd, haalt met deze cd een uniek schijfje in huis. Luisteren naar deze opname is niet alleen meevieren met die 50ste verjaardag van Boudewijn Zwart in een wereld die zijn diepe ik openbaart, het is ook gewoon even tot rust komen, een beetje mediteren. Je moet dus niet echt een zuiver calvinist zijn om deze cd te beluisteren. Wil je even wegdromen bij sfeerscheppende harmonieën en melodieën die weerklinken uit een Steinway B2, dan ben je met deze cd gezegend.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

[bsa_pro_ad_space id=3]

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC