Provincie Antwerpen verwelkomt het European Union Baroque Orchestra

In nauwe samenwerking met AMUZ verhuist het gerenommeerde European Union Baroque Orchestra haar uitvalsbasis naar Antwerpen. Naar aanleiding van de Brexit zocht het orkest een nieuwe thuishaven en viel het voor de mogelijkheden die Antwerpen biedt. De provincie Antwerpen zit dit als een unieke opportuniteit om onze regio nog prominenter op de wereldkaart te zetten als centrum van de barokmuziek en steunt dit samenwerkingsproject EUBO@AMUZ met een subsidie van 20.000 euro.

De samenwerking tussen AMUZ en EUBO dompelt de Antwerpenaar onder in barokmuziek en geeft tegelijkertijd jong talent een duwtje in de rug richting professioneel (top)circuit.

Het programma omvat een ruim gamma aan verschillende activiteiten. Concerten, familievoorstellingen en opnames doen het publiek genieten van prachtige muziek.  De artiesten zelf doen daarnaast ruime ervaring op met o.a. selectieweken, orkeststages, coaching sessies, concertinleidingen, workshops en open repetities voor scholen.

De provincie Antwerpen biedt met haar projectsubsidie kansen aan jong creatief talent en wil zo meteen kunst bij iedereen brengen. De kansen die EUBO en AMUZ bieden aan net afgestudeerde muzikanten en de concerten sluiten daar perfect bij aan.

Gedeputeerde Luk Lemmens: “_Dit toporkest is een muzikale verrijking voor de provincie Antwerpen. Door de samenwerking met AMUZ zijn we voor de komende jaren verzekerd va verschillende prachtige muzikale projecten in Vlaanderen. Als provincie zijn we heel tevreden dat we onze bijdrage hebben kunnen leveren in dit verhaal. Bovendien opent dit ook nieuwe perspectieven voor getalenteerde muzikanten van eigen bodem_.”

European Union Baroque Orchestra

Het European Union Baroque Orchestra (EUBO) traint jonge muzikanten uit de hele Europese Unie als onderdeel van hun loopbaanontwikkeling. Het orkest helpt muzikanten om de kloof tussen conservatorium en een
professionele carrière te overbruggen.

Jaarlijks worden de meest begaafde jonge barokmusici uit de lidstaten van de Europese Unie geselecteerd, om onder coaching van ‘s werelds meest vooraanstaande barokmuzikanten enkele concertprogramma’s voor te
bereiden.

Het succes van het project blijkt uit het grote het aantal ex-EUBO leden die nu spelen in de belangrijkste barokke orkesten van Europa, zoals de Academy of Ancient Music, Les Musiciens du Louvre en het Freiburger Barockorchester.


  • WIE:  European Union Baroque Orchestra
  • WAT: Verwelkoming door Provincie Antwerpen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist