Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Première ‘Hommage Musical Gaston & Leo’

Het lijkt de dag van gisteren, maar toch is het al ruim 30 jaar geleden dat dat Leo Martin stierf. Kobe Van Herwegen, met een fascinatie voor goochelen en de amusementswereld, beet zich vast in het leven van het iconische duo  Gaston en Leo. Ze behoren ontegenzeggelijk tot het rijke archief van de sterren uit de amusementswereld. Van Herwegen toverde een boek uit zijn hoed dat een overzicht biedt van de carrière van Gaston &  Leo op en naast de scène. Het boek vormde meteen ook de basis voor het script dat hij schreef. Opera- en musicalregisseur Frank Van Laecke, met zijn jarenlange ervaring, heeft het gefintuned. Hij noemt zichzelf ook een kind van het volkstheater. Dit mondde uit in bitter-zoete voorstelling vol nostalgie met twee klasbakken van acteurs Warre Borgmans als Gaston Berghmans en Jurgen Delnaet als Leo Martin. Het gelegenheidsorkest wordt geleid door Thomas Vanhauwaert. Met flair gidst hij de muzikanten en zangers door een bonte bloemlezing van melodieën en liedjes. Oorwurmen van destijds uit het variété repertoire. Het geheel drijft op een explosieve mix van kleuren en energieën in close harmony en samenzang. Martin Michel zorgde voor de tijdsgebonden choreografie. De zes danseressen en twee heren laten de vibe van destijds herleven. Vandaag de dag is alles flitsend, vroeger ging het er bezadigder aan toe, retro ten top. Naarmate de tijd vordert krijgen de dansacts meer schwung.

As time goes by

Als in een rolprent wordt de eerste ontmoeting tussen beide heren getoond. Leo Martin was een goede klarinettist in een variété-orkest. Hij droomde van een eigen orkest. Op een mooie dag krijgt hij het dirigeerstokje zo maar cadeau. Hier komt Gaston Berghmans op de proppen. Het orkest reist de wereld rond. Dit wordt flitsmatig aangegeven. Na enkele jaren toeren wordt het orkest opgedoekt. Het plaatje ‘kosten en baten’ geraakt uit evenwicht en het duo Gaston & Leo wordt geboren. Ze ontmoeten hun respectievelijke echtgenotes. Gaston valt op Jenny, vertolkt door Sandrine André en Leo zet zijn zinnen op Mariette gespeeld door Heidi De Grauwe. Na wat optredens wil Gaston het grootser aanpakken. Hij is de stuwende  kracht. Martin heeft niet die grensverleggen de ambitie, remt af. Op aandringen van Gaston nemen ze een manager in dienst, de jonge René Vlaeyen, gespeeld door Gunther Levi. Dat legt hun geen windeieren. Ze kwamen aan de top, op een tot dan toe ongeëvenaarde manier. Hun manager kan een contract lospeuteren bij de BRT. Ze bereiken een miljoenenpubliek. Hij weet geld te vergaren om enkele langspeelfilms te draaien: Zware Jongens, De Paniekzaaiers, Gaston & Leo in Hongkong. Regisseur Robbe De Hert geeft acte de présence. Nog zo’n Antwerps icoon.

Het swingt de pan uit

Tussen de twee heren is er chemie. De mensen laten  lachen is hun missie. Leo Martin is de genereuze aangever. Gaston zet de pointe. Goudhaantjes voor de BRT  gedurende een zekere periode. Hun sketchen brachten ze in het Antwerps. Op zeker moment was dat not done bij de BRT. Alles moest in het ABN. De directeur amusement vond hun werk ook passé. Dat kwam zwaar binnen bij het duo. Een geluk bij ongeluk. Even later was er de opstart van de commerciële zender VTM die hen maar al te graag binnenhaalde met een exclusiviteitscontract. Het grootste deel van de scène wordt ingenomen door het orkest. De verdere spaarzame ruimte van de scène weet regisseur Frank Van Laecke op sublieme wijze in te vullen. Er is geen enkel doods moment. Scènes overlappen elkaar. Wat op de voorgrond gebracht wordt primeert, achteraan wordt er mimetisch verder geacteerd, stil spel, of bevriest in een tableau vivant. Wat Van Laecke op een gegeven moment met de strandstoelen doet is weer een voorbeeld van zijn beeldende kracht. Alles vloeit naadloos in elkaar, acteren, muziek, zang en dans.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Het artiestenleven is een leeuwenkuil. In veel bands komt er een split door meningsverschillen of een groot ego. Dat gebeurde ook bij Gaston & Leo. Terwijl de ene op vakantie is in het Zuiden is Gaston de onberekenbare ster die in zijn eentje verder optreedt, omringd door enkele jonge artiesten. Dat schiet in het verkeerde keelgat bij Leo Martin. Kletterende ruzie. Na veel aandringen van hun manager worden de plooien weer glad gestreken en de misstap wordt hem vergeven.

Ook andere acteurs/zangers krijgen mooie scènes. De musicalartiest Pieter Casteleyn palmt het publiek in met een gekke song en gesticulaties.  Een fantasische zanger en rasechte showman. Nadien pakte hij nog uit met het prachtige  ‘La Mer’ van Charles Trenet.

 

Niemand is het eeuwige leven beschoren, Gaston krijgt darmkanker maar herstelt. Martin daarentegen, fervent roker, krijgt longkanker. Weet dit lang te verbergen, maar de kanker wordt hem de baas. Eerst is er nog een dolkomische sketch in een ziekenhuisbed van een dokter en patiënt. Even later wordt dit een gevoelvolle, intimistissche scène: het doodsbed van Leo Martin. Een mooie klarinetsolo geeft de scène extra diepgang. Contrasten uitspelen maakt een voorstelling interessant. Pittige dialogen, dramatische scènes en conflictsituaties naast het spetterende joie de vivre.

De voorstelling eindigt met een iconisch beeld, een sketch die in het geheugen van jong en oud gegrift staat, tot ons culturele erfgoed behoort.   De hele cast kreeg als uiting van waardering een minutenlange staande ovatie. Wie houdt van nostalgie kan tot zondag 25 februari terecht in zaal Elckerlyc Antwerpen en op 1, 2 en 3 maart in Capitole Gent

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende