Première CATS

Veerle Hoppenbrouwers van Arrano en Frank van Paridon van Proud to Present bundelden hun krachten en haalden een van de topmusicals van Andrew Lloyd Webber naar België. De musicalklassieker CATS (de Londense West End productie) strijkt drie weken neer in de prachtige Elisabethzaal.

Hoeveel eeuwen wordt er al muziek gecomponeerd? Al die jaren gaan geïnspireerde componisten met die zeven schamele noten in eindeloze variaties aan de slag, wat resulteert in melodieën die nog nooit iemand heeft gehoord. Sommige verdwijnen na een tijd in de plooien van de vergetelheid. Andere, en betere waarschijnlijk, doorstaan de tand des tijds en worden evergreens. Sedert de première op 11 mei 1981 in het New London Theatre in West End, en een jaar later op Broadway, stond CATS zowat overal ter wereld op de affiche. De productie haalde 8.950 optredens in Londen en 7.845 in New York, waarmee CATS de langstlopende musical is die ooit op Broadway en in Londen op de affiche stond. Ondertussen zagen meer dan 50 miljoen mensen de productie. Een triomftocht waar na ruim vijfendertig jaar nog geen einde aan is gekomen. In 2013 begon CATS aan een nieuw leven en wordt door een nieuwe generatie ontdekt en in de armen gesloten.

Andrew Lloyd Webber

Andrew Lloyd Webber gooide zich in het musicalgenre en bspeelde het met meesterschap. Veel van zijn werken werden kaskrakers en brachten hem in de loop der jaren duizelingwekkende royalties op. Hij componeerde muziek voor musicals met de meest uiteenlopende thema’s: Jezus Christus Superstar, Evita, The Phantom of the Opera, enz.  Thema’s waar hij creatief en constructief mee aan de slag ging. Voor CATS baseerde hij zich op het boek ‘Old Possum’s Book of Practical Cats’ door T.S. Eliot. Het verhaal speelt zich af op een vuinisbelt. De originele insteek: de katten hebben naast hun kattenmaniertjes, menselijke karaktertrekken.

Beeldende voorstelling

Op de scène van de Elisabethezaal staat een puikje artiesten bij elkaar. Deze performers, met een rijke variatie aan stemtimbres, kunnen niet alleen aardig zingen. Daarnaast zit CATS van begin tot eind vol vinnige choreografieën van Gillian Lynne, die om virtuoze dansers vragen. Deze musical zit  boordevol energetische intensiteit. Het is de  pompende hartslag van de show. De acteurs zitten gepokt en gemazeld in hun rol. Ze beperken zich niet tot de  scène als hun speelterrein, maar regisseur Trevor Nunn stuurt hen ook regelmatig de zaal in. Er is rechtsreeks contact met het publiek. De vonk slaat zodoende nog beter over. Katachtig en mooi geschminkt tot ravissante creaties,  zorgen ze voor magie. Iemand uit de cast naar voor schuiven is onbegonnen werk. Iedereen zit perfect in zijn rol en laat het publiek genieten. De song van de verlopen glamourkat Grizabella Memory, door de jaren heen gecoverd door ontelbare artiesten, blijft ontroeren zeker in de vertolking van Joanna Ampil. Tussen Grizabella en de rest van de poezenbevolking heerst een zekere animositeit. Men wil haar niet terug in de groep. Op het laatste wordt ze dan toch opgenomen op voorspraak van Old Deuteronomy. De verhaallijn is perfect te volgen met Nederlandse en Franse boventiteling. De geweldige dynamiek van de voorstelling werd beloond met een minutenlange staande ovatie. CATS is en blijft een mooi speltakel en een ode aan de inleving en verbeelding.

Nog tot 17 april in de Elisabethzaal: di t/m za om 20.00u, zo om 19.30. Matineevoorstellingen op za, zo en paasmaandag om 14.30u. Ook middagshows op wo 5, 12 en 19 april om 14.30u.


  • WAT: CATS
  • WIE: Proud to Present
  • WAAR:Elisabethzaal Antwerpen
  • WANNEER: zaterdag 29 maart 2017
  • FOTO: © Allessandro Pinna

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: