Porpora: L’aureo serto

Door zijn muziek te bestuderen, is mijn bewondering voor hem steeds groter geworden. Zijn composities zijn uitdagend op alle niveaus. Muziek, tekst en zanglijnen komen samen om elke nuance die hij zoekt in zijn vaak bloemrijke stijl tot uitdrukking te brengen. Zijn muzikale intenties zijn complex, maar toch duidelijk. Deze muziek proberen te dienen, schenkt de ziel een diepe voldoening.

Sergio Foresti

Weer een mooi album van de virtuoze Italiaanse bariton Sergio Foresti, waarin hij wordt begeleid door het Abchordis Ensemble onder leiding van Andrea Buccarella. L’aureo serto bevat een selectie aria’s gecomponeerd door Nicola Porpora, waarschijnlijk de grootste Napolitaanse operacomponist. Een vlekkeloze opname om van begin tot eind met plezier naar te luisteren, mede door de doeltreffende orkestbegeleiding. Het ensemble nodigt de luisteraar dan ook van harte uit om mee te gaan op deze muzikale reis.

De musici kozen voor werken waar ze van houden en waarvan ze denken dat ze verschillende aspecten laten zien van Porpora als componist voor de lagere mannenstem. De muziek komt van zijn opera’s, oratoria en serenatas. De personages variëren van ‘bad guy’ Wenceslaus, de heldhaftige Piritoo en Hercules, en raken zelfs het komische met Titiro’s chagrijnige observaties en Planco’s spot.

De combinatie van aria’s met zulke verschillende karakters en zo divers in chronologisch en geografisch opzicht zal de luisteraar beslist prikkelen en intrigeren. De aria’s zijn indertijd geschreven voor artiesten in verschillende omstandigheden en maken deel uit van werken die tot verschillende genres behoren. Ze zijn bij uitstek geschikt om de meerwaarde van een zanger aan te tonen,  maar ook het vermogen van de componist om de oren van de luisteraar te verleiden en zo de geest van de luisteraar te betoveren.

Nicola Antonio Porpora, geboren in Napels in 1686 en in 1768 in diezelfde stad overleden, kwam uit een rijk muzikaal leven in zijn geboortestad, omringd door componisten als Alessandro Scarlatti, Leonardo Vinci, Leonardo Leo en Francesco Durante. Zij allen waren voor een groot deel verantwoordelijk voor een reeks belangrijke stilistische vernieuwingen die de hedendaagse Italiaanse operawereld diep beïnvloedden. Porpora heeft gewerkt in Napels, Rome, Venetië, Wenen, Dresden en Londen en werd in zijn tijd zeer gerespecteerd.

Dat Nicola Porpora een geniale operacomponist en een uitstekende zangleraar was staat buiten kijf. Hij begreep de zangstem als geen ander. Voor Porpora en zijn zangers was vocale virtuositeit in de eerste plaats een fundamenteel linguïstisch instrument om ideeën over te brengen, en niet alleen een vertoning van circustrucs. Zijn composities zijn uitdagend op alle niveaus. Muziek, tekst en de zanglijnen komen samen om elke nuance die hij zoekt uit te drukken in zijn vaak bloemrijke stijl. Zijn muzikale bedoelingen zijn complex, maar toch duidelijk.

Sergio Foresti (1968) is een virtuoze Italiaanse bariton met een bijzondere liefde voor muziek uit de 18e en 19e eeuw. Zijn repertoire omvat opera van barok tot laatromantische, sacrale muziek en kamermuziek zoals kunstliederen tot in de 20e eeuw. Hij zingt meestal in het Italiaans, Frans, Duits en Engels. Op dit moment woont hij in Berlijn en Amsterdam. Foresti studeerde af in zowel operazang als piano aan het conservatorium van Modena (Italië). Een decennium later studeerde hij ook af in vocale kamermuziek in Florence (Italië). Vanaf het begin van zijn carrière verdiepte Foresti zich in verschillende muziekstijlen.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: