Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Pleitbezorgers van het lied

Johannes Brahms is vooral bekend en geliefd voor zijn instrumentale werken. Zijn liedrepertoire is zelfs enigszins ondergewaardeerd. Nochtans neemt het in het Duitse romantische liedgenre een waardevolle plaats in. Gelukkig neemt Graham Johnson het ook voor Brahms op en maakt hij een serie opnamen van de liederen van Johannes Brahms, zoals hij dat eerder al uitstekend deed voor Schubert, Schumann, Strauss en Fauré. De meest recente cd in de serie The Songs of Brahms is het achtste volume.

De liederen zijn niet gegroepeerd volgens hun opusnummer. Zo krijgen we een selectie uit bijvoorbeeld de opussen 6, 14, 70 of nog 85, naast wél het hele opus 7. Johnson opteert dus voor een andere volgorde dan bij de reeks Brahmsliederen die eerder verscheen op het label cpo met pianist Helmut Deutsch en waar wel gekozen werd voor volledige opusnummers per cd. cpo werkte ook met steeds dezelfde zangers voor de hele serie (Juliane Banse, Iris Vermillion en Andreas Schmidt). Graham Johnson streeft naar een iets grotere diversiteit. Nu eens zijn het de “grote namen” van het lied (Ian Bostridge, Angelika Kirchschlager, …), maar hij geeft ook jong en nog minder bekend talent een kans zich te presenteren. Dat is hier het geval met Harriet Burns, die voor enkele duetten bijgestaan wordt door Robin Tritschler. Geen klinkende namen, maar wel zangers van hoge kwaliteit, zoals te verwachten bij Johnson.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De eenheid op de cd is eerder thematisch: de hier gepresenteerde liederen worden gedomineerd door weemoed en treurigheid. Het gaat over ontgoochelde en onbevredigde gevoelens van liefde. Een thema dat trouwens vereenzelvigd kan worden met de algemene levenssituatie van Johannes Brahms. Der Schmied (opus 19, nr. 4) is een van de vrolijkste liederen op de cd, waarbij de piano het slaan op het aambeeld nabootst. De liefdesliederen hebben dan weer een sensueler toon (Spanisches Lied, opus 6 nr. 1) en laten de verbeelding de vrije loop voor licht erotische mijmering. Het pianospel van Johnson gaat helemaal mee in die idyllische verliefdheid. Hoe dan ook is Graham Johnson hier eens te meer een meester in pianistieke suggestiviteit en ritmische ondersteuning.

Harriet Burns heeft een mooie, hoge stem die wel eens op de rand van schril zit. Ze zet haar stem wel heel flexibel in, met veel expressiviteit en emotionele inleving. Het zevental Deutsche Volkslieder (WoO 33) die de cd afronden, krijgen de gepaste licht-naïeve toon. Die doet je met een glimlach luisteren. En vooral genieten.

Voor de echte liedliefhebber is natuurlijk ook hier weer de toelichting die Johnson bij elk lied toevoegt – op zijn ondertussen gekende, deskundige en boeiende wijze – van onschatbare waarde. Graham Johnson is een vat van kennis én muzikaliteit. Niet alleen dit achtste volume is een kennismaking waard, maar ook de zeven vorige. En de volgende, als die er nog komen …


  • WAT: The Songs of Brahms, volume 8
  • WIE: Harriet Burns (sopraan), Robin Tritschler (tenor), Graham Johnson (piano)
  • UITGAVE: Hyperion Records CDJ33128

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende