Pierre Derhet MM Academy Laureate

Pierre Derhet

De Munt heeft het genoegen om de jonge Belgische tenor Pierre Derhet als eerste de titel van MM Academy Laureate te verlenen, nadat hij in 2015-16 een glansrijk parcours heeft afgelegd bij de MM Academy.

Voortbouwend op een initiatief dat in 2015 gelanceerd werd met studenten van het IMEP, besloot de Munt om vanaf het seizoen 2015-16 een permanente Kooracademie op te richten. Deze MM Academymoet jonge kandidaat-zangers de gelegenheid bieden om hun opleiding met een stage in het Koor van de Munt te vervolmaken. Na selectie via audities werden er in 2015-16 40 kandidaten weerhouden, voor dit seizoen zijn dat er 48. Met dit project biedt de Munt daadwerkelijk de praktijk van de ‘derde fase’ aan binnen het studietraject van de jonge conservatoriumstudent die hiermee een verrijkende ervaring opdoet die de artiest meteen ook duidelijk maakt of deze voor het vak geschikt is. Het project is een constructief antwoord op het vaak vastgestelde ontbreken van contact tussen de conservatoriumwereld en de podiumkunstensector.
Na een jaar lang professionele ervaring opgedaan te hebben, werden sommige studenten zang met een duidelijk solistisch profiel uitgenodigd om MM Academy Soloist te worden. Ze krijgen op die manier extra kansen aangeboden om hun talent verder te ontwikkelen – in de Munt en daarbuiten.

De Munt riep daarnaast ook de titel MM Academy Laureate in het leven. Daarmee wil ze pas afgestudeerde zangers die uit de Kooracademie komen en alles hebben om het als solist te maken, begeleiden tijdens de eerste jaren van hun professionele carrière. Pierre Derhet is de eerste die deze eer te beurt valt.

De Belgische tenor Pierre Derhet begon zijn studie zang in 2010 aan het IMEP (Institut de Musique Et de Pédagogie de Namur), in de klas van Françoise Viatour, Elise Gäbele en Benoit Giaux. Hij kreeg daarnaast de kans om zijn techniek te vervolmaken tijdens masterclasses met onder meer Marianne Cornetti, Robert Chafin, Christophe Rousset en Leonardo Garcia Alarcon.

Biografie

Pierre Derhet neemt geregeld solistenrollen op, en dit in werken als het Requiem van Mozart of Haydn, het Te Deum van Charpentier, Saint-Saëns’ Oratorio de Noël, de Johannes-passion van Bach, het Stabat Mater van Dvořák, Handels Messiah en Israël en Egypte, de missen van Schubert, Zelenka of Pergolesi. Op zijn operarepertoire staan al de rollen van Raoul de Gardefeu (La Vie parisienne, Offenbach), de Prins (Cendrillon, Massenet) en recent nog die van Raoul de Saint-Brioche (Die Lustige Witwe, Lehár) en Der Tanzmeister (Ariadne auf Naxos, Strauss) aan de Opera van Pittsburgh.

Voor zijn Muntdebuut in mei 2015 zong hij onder Carlo Rizzi in Verdi’s Un Ballo in maschera. In november van hetzelfde jaar vertolkte hij vervolgends de Journalist in Les Mamelles de Tirésias (Poulenc) aan de Nationale Opera van Amsterdam. Dit seizoen zie je hem onder andere als Eurimaco aan het werk in onze Il Ritorno d’Ulisse in Patria (Montverdi) onder René Jacobs, en werkt hij mee aan een geënsceneerde Messiah voor de Nationale Opera van Bergen.

Pierre Derhet behaalde onderscheidingen tijdens verschillende nationale concours, waaronder Belfius Classics, Le Concours des nouveaux talents de l’art lyrique en le Concours Jacques dôme de Verviers.

Tags

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: