Pianorecital Matthieu Idmtal

Matthieu Idmtal is een poëet aan het klavier. Met uiterst beheerste pianissimo’s dwong hij zijn publiek de adem in te houden, waarbij geen enkele noot oppervlakkig klonk. Wanneer hij zijn reis vervolgde met Chopin maakte hij indruk door zijn ontegensprekelijke talent voor lyrische frases, en een spontaniteit die deed denken aan de grootmeesters aan het begin van de twintigste eeuw. Een romanticus pur sang.

Dat Matthieu Idmtal uitgroeide tot een vaste waarde op de binnenlandse en buitenlandse podia is inmiddels duidelijk.
Zowel pers als publiek prezen zijn markante muzikale persoonlijkheid, en loofden zijn fijngevoelige interpretaties.
De voorbije jaren was hij te gast op de voornaamste Belgische podia zoalsBozar, Flagey, De Handelsbeurs, De Bijloke, De Singel, Philharmonie de Liège,… en maakte hij deel uit van internationale festivals zoals het Klarafestival, Festival Musiq’3, Les Sommets du Classique (Zwitserland), Musicales en Côte Chalonnaise (Frankrijk), Les Sommets Musicaux de Gstaad (Zwitserland), Gentse Vleugels, Juillet Musical de Saint-Hubert, Podium Jonge Musici, Brussels Chopin Days, Ce n’est pas Classique (Frankrijk),…

Matthieu gaf inmiddels solorecitals of concerten met orkest in België, Italië, Nederland, Frankrijk, Groot-Brittanië, Zwitserland en Spanje.
Ook is hij een veelgevraagde partner voor het spelen van kamermuziek; zo vormt hij een erg succesvol pianoduo met de Ukrainse pianiste Anastasia Kozhushko, en concerteert hij sinds meer dan 3 jaar op vaste basis samen met violiste Maya Levy.
Het duo Levy-Idmtal werd recentelijk uitgeroepen tot ‘Supernova 2017′; een prijs die het duo onder meer een tournee aanbiedt met concerten doorheen heel België.
Ook brachten ze eind 2016 een eerste CD uit met de integrale vioolsonates van E. Grieg. De CD kreeg lovende kritieken in de nationale en internationale pers, en werd door Radio Klara bekroond met een Klara’s Top 10.
Het repertoire van Matthieu Idmtal reikt van de barok tot de hedendaagse muziek. Toch gaat zijn grootste aandacht naar (post-)Romantische muziek, met als voornaamste componisten F. Chopin, en A. Scriabin.
De bijzondere affiniteit met eerstgenoemde bracht hem ertoe om de ‘Brussels Chopin Days’ in het leven te roepen: een internationale concertserie die in het teken staat van F. Chopin, en waarvan Matthieu sinds 2013 artistiek directeur is.

Ook maakt hij er een punt van onbekender werk voor het voetlicht te brengen. Zo werd een live-uitvoering met werk van A. Rosenblatt door zijn pianoduo geselecteerd voor de compilatie-CD van het Klarafestival , en werd het concert uitgezonden op Radio Klara.

Matthieu Idmtal nam met succes deel aan diverse wedstrijden.Zo won hij in 2010 de tweede prijs op de pianowedstrijd ‘Andrée Charlier’.
In 2011 werd hij laureaat van het Concours de piano de Liège, werd hij winnaar van de Rotaryclubprijs van Charleroi, en behaalde hij met zijn pianoduo een derde prijs op de International Music Competition in Verona, Italië.In 2012 behaalde hij in Nederland een tweede prijs op het pianoconcours ‘Grand Dominique’, en een 3de prijs op ‘Concorso Internazionale Premio Franz Schubert’ in Italië, met zijn pianoduo.
In 2013 won zijn pianoduo de Youth ’n Classic Wedstrijd, en enkele weken later behaalden zij op het Internationale Kamermuziekconcours Almere (Nederland) de Vriendenprijs, en de Publieksprijs.In 2014 en 2015 behaalde hij diverse eerste prijzen met een serie concoursen in Nederland: Vught klasssiek, Guldenberg Klassiek, Ulvenhart Klassiek, Rivierenland Klassiek,… Ook werd hij winnaar van de Persprijs en de Prijs voor de beste interpretatie van een hedendaags werk. In 2016 won hij de eerste prijs op de Internationale Pianowedstrijd ‘Koffie bij de piano’ te ‘s-Hertogenbosch.

Matthieu begon op 7-jarige leeftijd zijn muzikale opleiding bij Frima Nakimovitch, en op 10-jarige leeftijd gaf hij zijn eerste concert. Na enkele jaren vervolgde hij zijn studies bij Maria Andreeva, alsook aan de Brusselse Kunsthumaniora. Het grootste deel van zijn opleiding werkte hij samen met Vitaly Samoshko die hij als zijn voornaamste docent beschouwd. Van 2014 tot 2015 maakte Matthieu deel uit van de Young Master Pianists, een organisatie die haar basis heeft in Amsterdam, waarbij selectief gekozen pianisten onder de muzikale en artistieke leiding staan van Geoffrey Madge.

Matthieu deelde inmiddels het podium met muzikanten als Pierre-Alain Volondat, Alexander Moguilevsky, Bomsori Kim, Dirk Brossé, Vitaly Samoshko,… en had het geluk masterclasses te volgen bij grote pianisten en artiesten als Mikhael Faerman, Leonid Margarius, Sergei Leschenko, Geoffrey Madge, Mikhael Markov, Ralph van Raat, Håkon Austbø, Boris Kushnir, Pavel Vernikov, Paul Biss, Miriam Fried,…

Programma: 

E. Grieg:

8 Lyric Pieces:
1. Arietta
2. Gade
3. Papillon
4. Melody
5. Puck
6. Wedding Day at Troldhaugen
7. Vanished Days
8. March of the dwarfs – Carnaval, Op. 19 Nr. 3

Pauze

A. Scriabin:
Etude, Op. 2, Nr. 1
12 Etudes, Op. 8

Meer info, klik hier


  • WAT: Pianorecital
  • WIE: Matthieu Idmtal
  • WAAR: Huis De Min, Mechelen
  • WANNEER: 7 oktober, 20u
  • Foto: m.t.

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: