Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Klassiek Centraal

Pianorecital Lester Van Loock

Onder impuls en bezieling van Herman Van Hove, een kunstminnende man, facilitator en mecenas voor jong talent, pakt het Fakkeltheater maandelijks uit met belcanto & bella musica. Een lichtvoetig zondags aperitief van opera, operette, songboek en musical met ronkende namen. Waren reeds aan zet Jan Caeyers en Piet Kuijken.

In december  is er nog Sylvia Broeckaert en in 2020 Annick Segal, Roel en Veerle Dieltiens, Katrien Gallez samen met Dick Vandaele en in mei het trio Hans Peter Janssens, Lies Vandewege en Lissa Meyvis.

Pianovirtuoos Lester Van Loock

Zondag was het podium voor Lester Van Loock gereserveerd.  Je bent een kunstenaar of niet… Hij heeft zich een artistieke look aangemeten met lange krullende haren en een Salvator Dali snorretje. Maar dat is puur façade. Lester Van Loock is een artiest pur sang en een begenadigd pianist die inmiddels kan uitpakken met een manshoge vitrinekast met nationale en internationale prijzen. En hij blijft schaven aan zijn kunnen… In 2015 werd hij toegelaten tot de Scuola di Musica te Fiesole waar hij zijn studies verderzet bij Elisso Virsaladze.

Vuurwerk

Lester Van Loock voert het publiek twee uur mee in zijn muzikaal universum zonder één partituur voor zich.

Hij opent met ‘Chaconne uit Partita nr. 2 voor viool solo BWV 1004 van Johann Sebastian Bach. Een prachtig werk dat hij schreef voor zijn overleden vrouw, in een bewerking voor piano van Ferruccio Busoni. Een indrukwekkende transcriptie met betrekking tot de klankmogelijkheden van  de piano.

In de barok was de chaconne uitgegroeid tot een volwaardig genre. Bach breidde het genre uit in alle geledingen en voerde het naar een climax. Lester Van Loock is een vertolker die elke noot beleeft en je rillingen bezorgt. Alle stadia van rouw passeren de revue. Er is het ongeloof: overkomt dit mij? Berusting, verzet, aanvaarding. Stilaan opent het leven toch nieuwe perspectieven. Van Loock neemt het publiek mee in de maalstroom van verdriet, ontreddering en weerbaarheid. Hij durft de trillingen te laten resoneren. De stilte even te laten inwerken en dan het verhaal verder zetten en bouwt zo naar een climax.

Aansluitend  Sonate nr. 28 in A, opus 101 van Ludwig van Beethoven

Deze sonate, een compositie van ongeveer 20 minuten,  is een van de eerste werken die Beethoven schreef in totale doofheid. Zijn muziek sloeg een nieuwe richting in klonk intiemer en zelfs introspectief. Hij schreef het in 1816 en het was opgedragen aan barones en pianiste Dorothea Hermann. Het begin is heel abstract en ingetogen. Lester laat de muziek zien en voelen. De emotie staat op zijn gelaat te lezen en de expressie krijgt een verklanking via zijn vingers

Lisztomania

Het programma na de pauze is helemaal gewijd aan pianowerken van Franz Liszt, zijn core business, die zijn veelzijdig genie etaleert. Te beginnen met ‘Rapsodie nr. 13’. Deze compositie vereist een fantastische techniek, talloze nuances en nauwgezetheid. Voor Lester Van Loock geen enkel probleem. Vervolgens ‘Les adieux, rêverie sur un mot: Roméo et Juliette de l’opéra de Charles Gounod’.  Een fantasie en variaties op thema’s uit de beroemde opera. Impressionisme op de piano. Ook in dit werk komt de genialiteit van Liszt op de voorgrond. Net zoals het briljante en emotioneel gelaagde spel van Lester Van Loock: verfijnd, delicaat, lichtvoetig, gul en warm.  Romantiek ten voeten uit. Om af te sluiten met de ‘Hongaarse Rapsodie nr. 2’, de tweede in een reeks van negentien en veruit de meest bekende in een opeenvolging van majestueuze passages. Een huzarenstukje. Lester Van Loock laat noten en sferen uitsterven en bouwt ze dan weer op in een meeslepende cadans. Een pianospel vol grootse orkanen en lichte briesjes. Liszt was gefascineerd door zigeunermuziek en werd geïnspireerd door de overgave en extase die deze aanstekelijke muziek in zich had. Misschien heeft Lester Van Loock ook wel een tikkeltje zigeunerbloed door zijn aderen stromen. Zijn spel is in elk geval overrompelend.

Wat is er heerlijker dan door een performer meegezogen te worden in zijn verhaal en daar slaagt maestro Van Loock met zijn geweldige techniek en inlevingskracht perfect in, een meester van het klavier par excellence.


  • WIE: Lester Van Loock
  • WAT: J.S. Bach, Ferrucio Busoni, Ludwig Van Beethoven , Charles Gounod, Frans Liszt
  • WAAR & WANNEER: zondag  10 november 2019, Fakkeltheater
  • FOTO: © Hugo Van Beveren

Details:

Titel:

  • Pianorecital Lester Van Loock