Philippe Herreweghe 70

“Wat uiteindelijk essentieel is, is het DNA van de musicus, zijn onlesbare dorst naar schoonheid, waarmee hij de instrumentisten en zangers rondom hem wil vervullen”. Geplukt uit de wondermooie uitgave “Philippe Herreweghe, A Conversation with Camille De Rijck”, een boek met 5 cd’s uit de rijke carrière van Herreweghe die op 2 mei 70 jaar wordt.

Philippe wordt gevierd en gehuldigd met niet minder dan 18 concerten in Antwerpen, Brussel, Gent, Brugge, Amsterdam en met een verdere, zomerse uitloper in Toscane. Bach, Monteverdi, Beethoven en ook Brewaeys zijn de blikvangers. Eigenlijk is op dit ogenblik de reeks al van start gegaan met twee Monteverdiconcerten in AMUZ met het solistenensemble van het Collegium Vocale Gent o.l.v. Herreweghe. Het échte verjaardagsconcert heeft plaats in BOZAR,  uiteraard op 2 mei. Ditmaal met Herreweghe niet op het podium,  maar  in de zaal. Het podium wordt gevuld met de musici die Philippe het nauwst aan het hart liggen en met wie hij intensief heeft samengewerkt. Zijn geliefde Collegium Vocale Gent wordt voor de gelegenheid gedirigeerd door Christoph Prégardien en samen met solisten als Patricia Kopachinskaja, Steven Isserlis, Andreas Brantelid en anderen vertolken ze werk van Bartok, Ravel, Schumann, Schubert en wellicht nog meer, want bij een echte verrassingstaart mag je de ingrediënten niet allemaal verklappen.

Van 6 mei tot 21 mei dirigeert Herreweghe een dozijn concerten met Bachkantates, de H-moll Messe en de Beethovensymfonieën 3 en 9. Hij staat dan afwisselend aan het hoofd van zijn Collegium Vocale Gent, het Orchestre des Champs-Elysées en het Antwerp Symphony Orchestra (de nieuwbakken naam voor deFilharmonie!). Het slotconcert heeft opnieuw plaats in BOZAR, na drie voorafgaande uitvoeringen in het Cultuurcentrum Hasselt, de Koningin Elisabethzaal en het Muziekcentrum De Bijloke van telkens hetzelfde programma: de laatste creatie van een werk van Luc Brewaeys (overleden in 2015) op tekst van Shakespeare, Tristia van Hector Berlioz (eveneens met Shakespeare-inspiratie) en de 9de van Ludwig van Beethoven. Een monumentaal slot van een uitgebreide feestmarathon, die met kunde, respect en genegenheid op touw gezet is.

Samen met de concertreeks verschijnt bij Outhere Music een heel mooi boek waarin Camille De Rijck een reeks gesprekken heeft genoteerd met Philippe Herreweghe over dirigeren, over psychologie, over connecties met de familie Pouseur, over lezen, over cultuur, kortom over alles, in een heel onderhoudende stijl, maar telkens wel de draad van het geheel terug opnemend. De oorspronkelijk Franse gesprekken werden ook naar het Nederlands, Engels en Duits vertaald en er is een schat aan fotomateriaal bijgeleverd. De 5 bijhorende cd’s graaien in het rijke klankarchief o.l.v. Herreweghe: Carlo Gesualdo, Bach, Beethoven, Berlioz, Mahler, Dvorak en Stravinsky.

Agenda van de concerten

Monteverdi
Verjaardagsconcert
2 mei – BOZAR

Bachcantates
4 mei – BOZAR

Bach, Beethoven
6 mei – Koningin Elisabethzaal
7 mei – BOZAR

Hohe Messe
10 mei – BOZAR
11 mei – Muziekcentrum De Bijloke
12 mei – Concertgebouw Brugge
13 mei – deSingel

Missa Brevis en Bachkantates
14 mei – Het Concertgebouw Amsterdam, Nederland

Brewaeys, Berlioz, Beethoven
18 mei – Cultuurcentrum Hasselt
19 mei – Koningin Elisabethzaal
20 mei – Muzeikcentrum De Bijloke
21 mei – BOZAR

Foto’s: © Klassiek Centraal en Outhere Music

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: