Philip Glass op piano

Philip Glass Glassworlds Piano works and Transcriptions

**** Glassworlds 1, Piano Works and Transcriptions van de Amerikaanse componist Philip Glass, is de eerste cd van de volledige Grand Piano Edition gewijd aan zijn piano oeuvre. Een project dat zal bijdragen tot nog meer begrip en waardering van een van de meest invloedrijke muzikale geesten van de 20ste eeuw.

**** Glassworlds 1, Piano Works and Transcriptions van de Amerikaanse componist Philip Glass, is de eerste cd van de volledige Grand Piano Edition gewijd aan zijn piano oeuvre. Een project dat zal bijdragen tot nog meer begrip en waardering van een van de meest invloedrijke muzikale geesten van de 20ste eeuw.

Erkend als een toonaangevende vertolker van muziek van Liszt is Nicolas Horvath in de afgelopen jaren een van de meest gewilde pianisten van zijn generatie. Als houder van de eerste prijs van de Skrjabin en Luigi Nono Internationale Wedstrijd, organiseert hij regelmatig evenementen en concerten van ongewone lengte, waaronder een aantal van meer dan…twaalf uur. Componisten uit een aantal landen hebben speciaal voor hem geschreven.

Het label Grand Piano is gewijd aan de verkenning van het nog niet ontdekt piano repertoire. Het is gespecialiseerd in multi-volume-opnamen en complete series van piano composities van minder bekende componisten. Het repertoire van het label Grand Piano's beslaat vier eeuwen muziek. Het bevat muziek van componisten als Leopold Kozeluch, Alexander Tcherepnin en Mieczysław Weinberg, maar ook  werken van nog levende componisten als Valentyn Silvestrov,  Martial Solal en Philip Hammond. De collectie bevat weliswaar ook een aantal werken van alom bekende componisten zoals Bach, Brahms, Chopin en Schubert.

Grand Piano performers zijn  autoriteiten op het gebied van minder bekende componisten en hun deskundigheid bij het gekozen repertoire geeft hun concerten en opnamen de unieke stempel van authenticiteit. Het label heeft reeds meer dan 60 opnamen waaronder veel  wereldpremières.

Virtuositeit en melodische rijkdom

Philip Glass (°1937),  bekend van een reeks van multimedia events, innovatieve werken voor het podium en daaraan voorafgaand, van een reeks baanbrekende composities voor zijn eigen ensemble van elektrische toetsinstrumenten, blaasinstrumenten en vocale stemmen, heeft een immense en stilistisch brede bijdrage geleverd aan het 20ste eeuws piano repertoire. Hij is immers in de eerste plaats zelf pianist. De Orphee Suite, een transcriptie van fragmenten uit de eerste kameropera uit 1991 van Glass’ Cocteau Trilogie, is een van zijn meest kenmerkende pianostukken. Het is een mengeling van virtuositeit en melodische rijkdom. Glass componeerde de kameropera n.a.v. het overlijden in ’91 op 39-jarige leeftijd, van zijn mooie (derde) vrouw, de kunstenares Candy Jernigan. Als contrast, het hypnotische How Now, beïnvloed door de Indische raga's en gamelan muziek en als afsluiter Dreaming Awake, één van de krachtigste climaxen van al zijn muziek.

Na de opening van Glassworks (1981) volgt het arrangement voor piano solo van pianist en eveneens Liszt vertolker Paul Barnes (°1961) van de Orphée Suite uit 2000. Ritmische ostinati, trance achtige arpèges, etherische melodieën, toonladderfiguren en harmonische progressies wisselen elkaar af of volgen elkaar op. De suite bestaat uit The Cafe in verrassende ragtime stijl, het wazige en fragiele  Orphée’s Bedroom met het Gluck citaat dat uitmondt in het gelijkaardig Beethoven citaat uit diens Mondschein, het mysterieuze, Chopin prélude-achtige Journey To The Underworld, het elegante Orphée And The Princess met zijn innemende dalende toonladder, het tremolerend, repetitief Return To Orphée’s House, het aarzelend, meditatief en vredig Orphée’s Return en het magisch, bedwelmend Orphée’s Bedroom.

Dreaming Awake, verklanking van verdriet, angst en wanhoop  uit 2003, is hier voor de eerste keer opgenomen. De orgelachtige klank van How Now uit 1968  (een goeie 30 min.) klinkt door al Glass’ typische stijlkenmerken, hypnotiserend. De compositie betekende het begin van Glass’ minimalistische, repetitieve muziek en besluit op deze cd wat pianist Nicolas Horvath in de tekst van het bijhorend boekje omschrijft als “the experience of the divine feeling of love”.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC