Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Persconferentie – presentatie ‘PODIUM 19 van start’

De kogel is door de kerk, het zijn niet langer plannen, maar eerstdaags de realiteit. Nu we bijna een jaar verstoken bleven van cultuur heeft dit initiatief, een alternatief podium op TV en online, gedragen door de zeven Vlaamse Kunstinstellingen (Ancienne Belgique, Antwerp Symphony Orchestra, Brussels Philharmonic, Concertgebouw Brugge, deSingel, Opera Ballet Vlaanderen en Kunstencentrum Vooruit) de wind in de zeilen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Vanaf  21 januari wordt dit het grootste podium in Vlaanderen. ‘Thuis in cultuur’ wil cultuur brengen bij de mensen thuis. De band met het publiek wordt weer aangetrokken met universele gevoelens van alle tijden via opera, concerten, dans, theater, literatuur… Deze voorstellingen kunnen zien op tv is toch een groot verschil qua kwaliteit dan streaming via social media. Zo wordt een veel groter publiek bereikt. Via Podium 19 kan het grote publiek aan smaakverbreding doen. Ook artiesten wordt weer perspectief geboden met correct betaalde jobs. Er wordt gestreefd naar diversiteit en evenwicht in de ingezonden projecten. Het is een win-win situatie.

Programmering en schema

Vanaf donderdag 21 januari kan je elke dag terecht op Podium 19 voor een veelzijdig aanbod uit de Vlaamse cultuurhuizen met:

 • -Twee TV-premières per avond, van donderdag t/m zondag
 • -Re-runs van maandag t/m woensdag

Het uitzendschema gaat uit van een nieuwe content op donderdag / vrijdag / zaterdag / zondag vanaf 21u en op zondag vanaf 17u. Deze nieuwe content wordt herhaald doorheen de week, met re-runs op verschillende tijdstippen. Zo hebben de lineaire kijkers verschillende opties om een uitzending te bekijken. Bovendien mixen de programmablokjen met herhalingen bewust de diverse genres en disciplines. Zodat de toevallige kijker nooit lang hoeft te wachten om iets naar keuze tegen te komen.

De vier ‘première’-dagen hebben elk een eigen genre en discipline:

 • -donderdag vanaf 21u: pop / rock / subgenres
 • -vrijdag vanaf   21u   : klassieke muziek
 • -zaterdag vanaf 21u   : podium
 • -zondag vanaf 17u     : kids / jazz / wereldmuziek / literatuur

Er wordt voor een vast stramien gekozen, maar daar wordt ook al eens van af geweken voor thematische projecten die reliëf aanbrengen zoals de Week van de Belgische muziek, de Dag van de Dans of het Klarafestival. Zo staat Podium 19 vanaf donderdag 28 januari in het teken van de themaweek Bach Academie.

De zeven Vlaamse Kunstinstellingen financieren de opnames zelf met bijkomende steun van de Vlaamse Gemeenschap. Ook de VRT heeft zich volop geëngageerd en biedt zijn expertise aan plus de operatoren Proximus, Telenet, Orange Belgium, UITinVlaanderen, Publiq en Sabam ondersteunen dit initiatief en sluiten zich aan als partners, zodat deze cultuurzender voor iedereen beschikbaar is. Met een pluim voor Videohouse dat dit mede mogelijk maakte.

Het programma van Podium 19 wordt niet enkel ingevuld door de Vlaamse Kunstinstellingen. Een significant deel komt van andere professionele kunsthuizen en gezelschappen, van over heel Vlaanderen in een gedeeld podium. De komende weken zijn dat onder meer:

 • -BAM! – Ulima Vez
 • -Nordmann – Handelsbeurs
 • -Geel hesje – Nieuwstedelijk
 • -Die Tote Stadt – De Munt

Dankzij Podium 19 kan het publiek opnieuw genieten van hoogwaardige producties, blijven de vele artiesten en ondersteunende de teams aan het werk en kan de artistieke werking van de Vlaamse cultuurhuizen doorlopen. Dirigent Riccardo Muti zei nog tijdens het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker: “Cultuur is broodnodig voor de mentale gezondheid van de mensen.”  Dit initiatief is echt een geschenk uit de hemel, en zal niet enkel een heropleving van de culturele sector een boost geven, maar met open armen ontvangen worden door het publiek.


Podium 19 op TV en online

 •  -Kanaal 19 van Proximus Pickx
 • -Kanaal 99 van Telenet TV
 • -Kanaal 20 van Orange TV

 Voor alle info: podium19.be

 

 

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende