Perpetuum | Anthony Romaniuk

Anthony Romaniuk, multi-keyboardist, alchemist van piano’s, of ‘muzikale polyglot’ zoals sommigen hem noemen, presenteert zijn nieuwe album als volgt: Ik herinner me nog heel goed de momenten in mijn jeugd dat ik bij een concert was en dat zowel het publiek als de uitvoerenden een magisch gevoel kregen. Het was alsof iedereen in de zaal deel uitmaakte van het optreden en we allemaal een soort collectieve gelukzaligheid beleefden. Als volwassene heb ik geprobeerd dit fenomeen van gemeenschappelijke concentratie te begrijpen. Het lijkt mij dat een bepaald soort muziek deze toestand op natuurlijke wijze opwekt, werken waarin het ritme hypnotisch, trance-achtig en voortdurend is. Voor dit album wilde ik muziek vinden die deze kwaliteit belichaamt, stukken in voortdurende beweging. Als in een fascinerende portrettengalerij ontmoeten we muziek van Kapsberger, Scarlatti, Purcell, Bach, Beethoven, Schubert, Schumann, Shostakovich, Stravinsky, Ravel, Satie, Ligeti, Adams en improvisaties, gespeeld op een Fazioli concertpiano, een Graf fortepiano uit 1835, een Vlaamse muselar, een zeventiende-eeuws klavecimbel, een Yamaha CP80 elektro-akoestische piano en een Prophet Rev2 synthesizer.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: