Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Brand op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten

Maandag 18 januari omstreeks 16u werd een brand opgemerkt op het dak van het Paleis voor Schone Kunsten, aan de kant van de Koningsstraat. Het vuur brak uit bij een van de koeltorens op het dak en verspreidde zich tussen het dak en het plafond, wat het blussen bijzonder moeilijk maakte. De brandweer kwam snel ter plaatse en tegen 21:30 was de blusoperatie afgerond. De brand heeft zich niet uitgebreid naar de omliggende gebouwen en er was geen branduitbreiding naar binnen. Er wordt momenteel gewerkt aan de beveiliging van het dak tegen verdere waterschade door regen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

BOZAR wacht verdere expertises af om een correcte inschatting te kunnen maken van de geleden schade en de oorzaak van de brand. Er bestaat geen twijfel over dat de schade aan het gebouw groot zal zijn.

We kunnen wel reeds constateren dat de grote Henri Le Boeuf-concertzaal getroffen is door waterschade, voornamelijk aan de rechtse zijde voor het podium en aan het orgel. Directeur Muziek Jérôme Giersé werkt samen met de experts om de schade aan dit belangrijke patrimonium zoveel mogelijk te beperken.

Wat betreft de tentoonstellingen is voornamelijk het circuit aan de Koningsstraat getroffen. De tentoonstelling die daar liep, Danser brut, was gelukkig net afgebouwd. De werken van Philippe Vandenberg. Molenbeek, die zich bevonden in de Antichambres aan de Koningsstraat, zijn intussen geëvacueerd en zullen nader onderzocht worden. Het andere grote tentoonstellingscircuit, aan de kant van de Ravensteinstraat waar Hotel Beethoven en Facing Van Eyck momenteel lopen, zou grotendeels gespaard zijn. Directeur Tentoonstellingen Sophie Lauwers bekijkt samen met haar team welke acties verder ondernomen moeten worden, de veiligheid van de kunstwerken is primordiaal.

Paul Dujardin, CEO en Directeur-generaal van BOZAR: “We willen onze diepe dankbaarheid betuigen aan de vele brandweerlieden die het gevaar hebben getrotseerd om de brand te beperken. We kunnen niet genoeg benadrukken hoezeer we de steun van ons publiek, onze partners, onze medewerkers en de verschillende politieke autoriteiten tijdens deze traumatische dagen waarderen.” 

Het gebouw en de tentoonstellingen blijven gesloten tot en met 25 januari. Ook de geplande online evenementen worden tot dan opgeschort.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.