Overture 1912

Overture 1912: Die Deutsche Oper Berlin

**** Een film van Enrique Sánchez Lansch over de Deutsche Oper Berlin die iedereen die in operageschiedenis geïnteresseerd is, zal boeien.

**** Een film van Enrique Sánchez Lansch over de Deutsche Oper Berlin die iedereen die in operageschiedenis geïnteresseerd is, zal boeien.

 

Overture 1912 begint met een anekdote verteld door Christa Ludwig: meteen heb je zin om verder te kijken. Niet alleen omdat Ludwig zo innemend vertelt, maar ook omdat ze er nog steeds als zo’n respectabele dame uitziet, iemand waar je wíl naar luisteren.

 

In de loop van de dvd keert ze nog herhaaldelijk terug met verhalen uit de operawereld in het algemeen en haar operacarrière in het bijzonder. Ze vertelt hoe ze Hosenrollen haatte (al heeft ze er vaak gezongen), hoe ze er naar uitkeek Fidelio te zingen (“und dann sterben”!) en welke gemene raad ze kreeg van de jonge Barenboim! Het zijn vooral dingen die betrekking hebben uiteraard op het operahuis van de Deutsche Oper Berlin.

 

Niet alleen Christa Ludwig komt aan het woord, ook andere zangers en regisseurs maken de geschiedenis van de Deutsche Oper Berlin tot een levendig en boeiend relaas, zeker voor mensen die (zoals ik) al van een leeftijd zijn dat we die “oude” vedetten nog hebben meegemaakt. Jesús López-Cobos zet het hele concept van de “tunnel”-regie van Götz Friedrich uiteen – het is een van de passages van de dvd die wat korter hadden mogen zijn, maar het lijkt het wel alsof ik de voorstelling terug beleef. Je krijgt beelden van de oude Martha Mödl (in werk van Aribert Reimann) aan de arm van de huidige sterdirigent Christian Thielemann.

 

Natuurlijk ontbreekt in de geschiedenis van de opera geopend in 1912 de ijzingwekkende toestand van de National-Sozialistische periode niet (met dagboeknota’s van Goebbels). De verhouding tot de opera aan de andere kant van de muur in de jaren na WOII en 1989 zijn minder uitgewerkt.

 

Aangrijpend – en bijna de moeite van de dvd – is het interview (het laatste dat hij in 2012 gaf) met de bejaarde Dietrich Fischer-Dieskau. Bewonderenswaardig dat die man in zijn toch wel door ouderdom getekende toestand nog bereid is geweest zijn bijdrage te leveren tot deze dvd over het theater waar hij als operazanger triomfen gevierd heeft.

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC