Het is moeilijk, aldus de Nederlandse musicus en gelegenheidsauteur Henri Oosthout, over muziek te schrijven. Toch waagde hij zich aan het onderwerp in een boek dat niet filosofisch wil zijn? maar het toch wel is. Duidt maar eens het begrip muziek… Je moet dan wel gaan filosoferen want zuiver wetenschappelijk ‘de muziek’ benaderen, is amper doenbaar.
Het is moeilijk, aldus de Nederlandse musicus en gelegenheidsauteur Henri Oosthout, over muziek te schrijven. Toch waagde hij zich aan het onderwerp in een boek dat niet filosofisch wil zijn? maar het toch wel is. Duidt maar eens het begrip muziek… Je moet dan wel gaan filosoferen want zuiver wetenschappelijk ‘de muziek’ benaderen, is amper doenbaar. Dat wordt meteen duidelijk als je het boek begint te lezen. Mag ik er van uitgaan dat alle medewerkers van ons webmagazine weten hoe moeilijk het is muziek onder woorden te brengen en dat zij de auteur in zijn visie bijtreden?
Waarom dit boek? Oosthout wil de lezer die niet met muziek vertrouwd is, het belang van muziek, zeg voornamelijk kunstmuziek, uitleggen. Hij tast hiervoor vele terreinen af, te beginnen bij de Griekse godenwereld aan welke de mensheid de muziek zou te danken hebben. De auteur heeft ereen ruim deel van het boek voor over tot tijden te komen die dichter bij vandaag staan. Hij spendeert meer dan een vol hoofdstuk aan de Griekse muzikale goden van weleer en dat is goed voor wie ‘de muziek’ kent en niet kent. Toch gaat hij in het boek soms technisch te ver waardoor de liefhebber van muziek die geen doorgedreven muzikale vorming kreeg, nog moeilijk kan volgen. Tegelijkertijd filosofeert Oosthout, iets waar hij zich net wil van onthouden, maar het kan moeilijk anders. Om het over muziek en de schone kunst die muziek is/kan zijn te hebben, moet je wel op een of andere wijze gaan filosoferen.
Om dit soms moeilijker boek met een knipoog af te ronden, geeft de auteur enkele aangename humorvolle passages mee, onder meer over Bianca Castafiore, de ‘wereldberoemde’ operadiva uit de Kuifjealbums van Hergé.
Of Oosthout erin slaagt uit te leggen wat muziek is? Wij denken van wel al moet je toch al meer dan een heel klein beetje afweten van muziek of wat wij onder muziek verstaan. Lees je mee?