Orliński: Farewells

Met Farewells biedt de in Warschau geboren countertenor Jakub Józef Orliński, samen met pianist Michał Biel, een panorama van het Poolse lied. Vaak nostalgisch van geest, overspant het programma van het album 150 vaak turbulente jaren.

“Michał en ik begonnen het Poolse kunstliedrepertoire te verkennen toen we op de Juilliard School in New York zaten,” legt Orliński uit, wiens opnames zich tot nu toe concentreerden op de baroktijd. “Als Pools duo houden we ervan om Poolse muziek aan ons publiek te presenteren. Ik weet dat geen enkele taal een barrière kan vormen wanneer ze op muziek wordt gezet. Ik geloof dat muziek bruggen bouwt en ik ben er zeker van dat deze liedjes onder de huid van de luisteraar zullen kruipen.”

Het album ontleent zijn naam aan een drieluik van liederen geschreven in 1948 door Henryk Czyż, die zich bij vijf andere componisten op het programma voegt: Stanisław Moniuszko (bekend als de 19e eeuwse vader van de Poolse opera), Karol Szymanowski (wereldwijd erkend als een belangrijke post-romantische componist), Mieczysław Karłowicz, Tadeusz Baird en Paweł Łukaszewski, een leidende figuur in de hedendaagse Poolse muziek.

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: