Orgel Henri Le Bœufzaal in Bozar zal toch spelen!

Het orgelklavier wordt gelost en kan naar zijn definitieve plaats gebracht worden

Veel pers was er niet bij het afleveren van het klavier voor het orgel in Bozar, op dinsdag 9 februari. Wij waren er in elk geval wel en we mochten uit eerste hand vernemen dat dit orgel, na vele jaren stilzwijgen, eindelijk zal klinken vanaf 2017 en dit op een wijze zoals nog nooit een orgel klonk.

Bozar verwoordt het trots als volgt:

“Welkom in de 21e eeuw! Het beroemde orgel van BOZAR heeft een moderne touch gekregen. Dankzij de nieuwe speeltafel met elektronische elementen zullen organistenvoortaan zowel traditionele als vernieuwende werken kunnen spelen. Er wordt een gebruiksprogramma ontwikkeld onder toezicht van Bernard Foccroulle en met medewerking van Olivier Latry, organist van de Parijse Notre-Dame. Nog dit jaar wordt het orgel getest en bijgeregeld. We kunnen nu al zeggen dat 2017 het ‘Jaar van het Orgel’ wordt!”

2017 Jaar van het Orgel

Bozar zegt het met spontaan enthousiasme, maar met het Contius orgel dat in dat zelfde jaar in Leuven ingespeeld zal worden, is dat ook wel zo voor ons land: 2017 is, zonder het met opzet zo te regelen, een jaar van het orgel. Twee orgels die eeuwen orgelgeschiedenis overbruggen zullen haast gelijktijdig aan het grote publiek getoond en vooral tot klinken gebracht worden. Het orgel in Leuven is een kopij van een historisch instrument, met blaasbalgen en al en dat in de Henri Le Bœufzaal in Bozar te Brussel is zowat het allermodernste denkbaar met oneindig veel mogelijkheden dankzij digitale toepassingen. Ja ook orgels evolueren met hun tijd mee.

Uitstel werd geen afstel !

In 1994 kreeg orgelbouwer Manufacture d’Orgues Luxembourgeoise (MOL) de opdracht om het orgel in de grote zaal van het Paleis voor Schone Kunsten (nu gekend als Bozar) speelklaar te maken. Bernard Foccroulle was werkleider. De werken sleepten aan en jaarlijks kregen de mensen het volgende te horen: “Dit jaar zal het orgel speelklaar zijn”. “Dit jaar” duurt nu al een kleine 20 jaar (tijd en ruimte zijn relatief naar het schijnt) maar kijk eens aan? Plots kregen de persrelaties van Bozar het bericht dat het nieuwe klavier werd geleverd en niet alleen dat nieuws werd meegedeeld, het orgel zou speelklaar zijn vanaf 2017. Als het dit jaar geïnstalleerd zal zijn, zoals nu écht voorzien is, kan dat ook. We zijn benieuwd naar het grote inhuldigingsfeest !

In 2014 vroeg en keer Foccroulle assistentie om het orgel nu eindelijk eens serieus aan te pakken. Een jaartje later werd het dossier voor het klavier herbekeken en maakte men een stevig dossier op dat leidde tot het modernste klavier met onbeperkte mogelijkheden. Het zal zo klassiek als mogelijk kunnen klinken, maar ook kunnen allerlei experimenten uitgevoerd worden. Het klavier is verplaatsbaar zodat een groot orkest de nodige plaats kan benutten. Het klavier staat immers los van het orgel zelf. Dat heet tegenwoordig Wifi…

De wereld wordt (is) twee knappe orgels rijker en dat juichen we toe. Het orgel heeft toekomst !

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist