OPRL & Fuga Libera herdenken César Franck

Orchestre Philharmonique Royal de Liège en Fuga Libera publiceren voor het eerst een complete editie van de symfonische en concertante werken van Belgisch componist César Franck (1822-1890). Deze uitgave is een van de hoogtepunten van de evenementen die het OPRL organiseert ter gelegenheid van het tweehonderdjarig bestaan van de componist, waarmee het orkest nauw verbonden is. Het heeft zijn krachten gebundeld met het Fuga Libera label om deze 4-CD set uit te geven, die twee niet eerder uitgebrachte werken bevat, een nieuwe versie van Psyché, vroege werken voor piano en orkest, alsmede enkele heruitgaven.

Deze box bevat de complete symfonische en concertante muziek van de componist, gepresenteerd in chronologische volgorde en uitgevoerd door het OPRL. Het brengt vijf dirigenten, twee pianisten en een koor samen en bevat verschillende nieuwe opnamen: de eerste versie van Morceau symphonique uit Rédemption (nog niet eerder op plaat uitgebracht), de gedicht-symfonie Psyché, zeldzame of nog niet eerder uitgebrachte werken voor piano en orkest, alsmede Gabriel Pierné’s orkestratie van de Prélude, Choral et Fugue voor piano.

César Franck, geboren te Luik op 10 december 1822, revolutioneerde de Franse muziek in de 19e eeuw.

Geprezen als “Messias van de kunst”, was hij een meester erkend door zijn gelijken en vereerd door zijn geestelijke zonen, waaronder Chausson, d’Indy, Duparc, Vierne en landgenoot Guillaume Lekeu. Deze discografie van onschatbare waarde “herstelt een perspectief dat lang is afgekapt. De musicus bereikte zijn artistieke rijpheid pas in de laatste periode van zijn creatieve activiteit, na 1870. Franck was echter niet alleen een begaafd pianist, maar ook een begaafd componist, zoals blijkt uit verschillende werken, waarvan sommige nu voor het eerst worden opgenomen.” (Joël-Marie Fauquet, biograaf van César Franck en auteur van de teksten van het boekje).

De publicatie van dit complete werk is een van de hoogtepunten van de evenementen die het orkest naar aanleiding van dit tweehonderdjarig bestaan organiseert. Met 60 jaar trouw aan César Franck en een muzikale identiteit die, net als hij, gekenmerkt wordt door een evenwicht tussen Franse en Germaanse invloeden, geniet het OPRL een echte legitimiteit om zijn muziek te vertolken. Een “Franck-signatuur” die van generatie op generatie is doorgegeven, over de hele wereld is uitgevoerd (het OPRL heeft César Franck in meer dan 100 zalen gespeeld, waarvan 70 in het buitenland!), en die we hier terugvinden onder leiding van François-Xavier Roth, Christian Arming, Hervé Niquet, Pierre Bleuse en tenslotte Gergely Madaras, de huidige muziekdirecteur van het orkest. Zij worden bijgestaan door de pianisten Cédric Tiberghien en Florian Noack, en het Radio France Koor onder leiding van Lionel Sow.

Een andere Fuga Libera box, ditmaal met de Muziekkapel Koningin Elisabeth, zal dit panorama in mei vervolledigen, met de volledige kamermuziek.

Franck: Complete Orchestral Works

WIE: Orchestre Philharmonique Royal de Liège o.l.v. Christian Arming, Pierre Bleuse, Gergely Madaras, Herve Niquet en Francois-Xavier Roth, Florian Noack [piano], Cédric Tiberghien [piano], Chœur de Radio France o.l.v. Lionel Sow

WAT: Complete Orchestral Works

BESTELLEN: JPC

Voor de OPRL is een tweehonderdjarig bestaan van César Franck als een banier die zich uitstrekt van het verleden tot het heden. Zijn symfonische en concertante werken, toevertrouwd aan verschillende eminente dirigenten, hebben hun stempel gedrukt op hun carrière: het Orkest heeft zijn passie voor deze muziek aan hen kunnen doorgeven en vooral de continuïteit van stijl die voelbaar is bij alle vertolkers die deze muziek met ons benaderen. Zelfs vandaag nog is het ongelooflijk te kunnen horen hoe perfect Franck correspondeert met de rijke en dichte, maar toch fijne klank van de OPRL. Ik ben ervan overtuigd dat het van essentieel belang was dit volledige werk op dit cruciale moment van het tweehonderdjarig bestaan vast te leggen, en dat de herontdekking van verscheidene onuitgegeven werken het een nieuwe relevantie geeft.”

Daniel Weissmann, Directeur général de l’OPRL

Orchestre Philharmonique Royal de Liège

Om het tweehonderdjarig bestaan van César Franck te vieren, heeft Outhere Music het uitgebreide repertoire van deze vruchtbare componist willen presenteren in drie complete werken. Dankzij de lange ervaring van Jérôme Lejeune zijn wij zeer verheugd ze te mogen uitvoeren met prestigieuze instellingen zoals het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en de Chapelle Musicale Reine Elisabeth, met wie wij al vele jaren samenwerken. De Kapel heeft ons ook jonge talenten geleend om deze som te volbrengen. We hebben een complete set orgel- en harmoniumwerken toegevoegd. Deze opnamen, waaronder wereldpremières, bieden nieuwe inzichten in het werk van Franck.

Charles Adriaenssen, président d’Outhere Music 

Het is bekend dat alle muziekgeschiedenissen steeds weer dezelfde litanie herhalen over deze componist, namelijk dat zijn ware talent en zijn bijdrage aan de vernieuwing van de Franse muziek dateren uit de laatste jaren van zijn leven, en dat dit wordt uitvergroot door de enkele grote meesterwerken zoals de Symfonie, de Sonate, het Kwartet of de Drie koralen
Voor degenen die niet bekend zijn met de vroege werken van de componist, zal de ontdekking natuurlijk onthutsend zijn. Maar dit alles moet in zijn historische context worden geplaatst. […] Dat is de reis die de twee dit jaar verschenen FUGA LIBERA-boxen met de twee belangrijke instellingen, het Orchestre Philharmonique Royal de Liège en de Chapelle Musicale Reine Elisabeth, ons uitnodigen te maken. Zij bieden ons het eerste echte complete symfonische, concerto en kamermuziekrepertoire van deze componist.
[…] César Franck heeft altijd deel uitgemaakt van de discografische projecten van het OPRL, sinds de opname van de grote symfonische gedichten onder leiding van Paul Strauss, of de Symfonie onder leiding van Pierre Bartholomée. Dit complete symfonische en concertante werk (de eerste echte complete opname van dit repertoire!) brengt opnamen samen die zijn gemaakt onder leiding van twee voormalige muziekdirecteuren van het orkest, François-Xavier Roth en Christian Arming, en twee nieuwe producties onder leiding van Gergely Madaras en Pierre Bleuse, die ermee heeft ingestemd het stokje over te nemen van wijlen Patrick Davin, aan wie de opname van dit concertante muziekprogramma met de pianist Florian Noack was toevertrouwd.

Jérôme Lejeune, Fuga Libera, Coordinateur du projet Franck 2022

Ter gelegenheid van de tweehonderdste geboortedag van César Franck en op initiatief van Jérôme Lejeune biedt de Muziekkapel Koningin Elisabeth, samen met haar partner voor muziekuitgeverij Outhere Music (en het label Fuga Libera in het bijzonder) sinds 2007 en de Stichting Bru Zane, met wie ze al een volledige concertante van Lalo en een Reicha-box uitbracht, de volledige kamermuziek van Franck aan. Het specifieke van deze opname is het “gezelschap”, een eigenheid van de Chapelle Musicale met de associatie van verschillende van haar meesters in residentie (Augustin Dumay, Gary Hoffman, Jean-Claude Vanden Eynden) of geassocieerde meesters (Frank Braley), geassocieerde kunstenaars zoals Lorenzo Gatto, Julien Libeer & Jonathan Fournel of het Adorno Kwartet, evenals vele zeer veelbelovende jonge kunstenaars in residentie.

Bernard de Launoit, Executive President & CEO de la Chapelle Musicale Reine Elisabeth

César Franck

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC