Ophélie Gaillard

Ophelie Gaillard,  Alvorada

Nominatie Gouden Label – Het label Aparté gaf een dubbel cd uit van celliste Ophélie Gaillard. Samen met tal van andere musici neemt ze de luisteraar mee op een exotisch muzikale reis. Wondermooi.

Nominatie Gouden Label – Het label Aparté gaf een dubbel cd uit van celliste Ophélie Gaillard. Samen met tal van andere musici neemt ze de luisteraar mee op een exotisch muzikale reis. Wondermooi.

Ophélie Gaillard speelt met een rijpe, absoluut heerlijke toon. Haar gebruik van vibrato is uitermate doordacht en afgestemd op de periode waaruit de muziek komt. Ze observeert en produceert nauwgezet nuances en gaat omzichtig, verfijnd en elegant om met versieringen. Ophélie is immers Parisienne. Een onverzadigbare nieuwsgierigheid, wat aanleg voor risico en een mateloze honger naar het geheel van het gecoördineerd cellorepertoire, zijn zonder twijfel de kenmerken die deze  uitzonderlijke celliste typeren. Haar passie is het werken vanuit de oorspronkelijke bronnen en onderzoek doen naar de tekst, om vervolgens met behulp van haar immense en toch vlotte  virtuositeit en spontaan, muzikaal talent, het muzikaal discours over te brengen naar de luisteraar. Op die manier speelde ze reeds in heel wat steden.

Ophélie Gaillard is een kind van de barok. Zij specialiseerde zich in de barokcello vanaf zeer jonge leeftijd en deelde in die hoedanigheid tien jaar het podium met grootheden van de barokmuziek.  Maar Ophélie Gaillard houdt ook  van  het romantisch repertoire. Dan speelt ze als soliste met verscheiden orkesten. Haar opname voor Ambroisie van de complete cello werken van Schumann met Olivier Peyrebrune, piano en Eric Speller, hobo in 1999, en die van Chopin met pianiste Edna Stern voor Aparté in 2011, werden unaniem geprezen. Haar solo album Dreams (Aparté), opgenomen in 2009 in de legendarische Abbey Road Studios in Londen met het Royal Philharmonic Orchestra, was een groot succes bij zowel pers als bij  een heel breed publiek.

Evocatie

Haar nieuwe cd Alvorada is een  exotische  reis.  Ze bezoekt Spanje en Latijns-Amerika  (Brazilië, Argentinië en Cuba) en speelt voor ons hun muziek. In een uitzonderlijke mix van klassieke muziek en arrangementen zingt en treurt haar cello met de bandoneon, danst haar cello met de piano, met de  gitaar of met percussie,  of  verliest ze zichzelf  in de exotische roes van amoureuze intimiteit met de gezongen stemmen. Alvorada dompelt ons onder in een geluidsbad waarin de koortsachtige energie van Spaanse en Latijns-Amerikaanse  ritmen ons  de sensuele nostalgie van een duizelingwekkende tango laat beleven. Alle zintuigen worden geprikkeld. De kleur en warmte van de zon, van zonsopgang tot zonsondergang, zijn overal te vinden. Zowel in de subtiele nuances als in de afwisseling van deze betoverende muziek. De andere musici die deelnemen aan deze reis, hypnotiseren en fascineren ons en laten ons deelnemen aan de  paradijselijke droom van Ophélie. Luister bv. maar meteen eens naar haar uitvoering van Falla’s Siete canciones populares españolas en Enrique Granados’  Intermezzo uit zijn Goyescas.

De evocatie van Argentinië op de 2de cd door de nostalgische bandoneon, laat ons het instrument horen met onvermijdelijk  literaire dimensies dat Buenos Aires onlosmakelijk verbonden maakt met schrijvers, uitvinders van imaginaire werelden die ons in onze herinneringen blijven achtervolgen.

Maar het is in Brazilië dat  de verschijning Alvorada haar naam heeft gegeven aan de cd. De compositie is van Carlos Cachaça & Cartola, gezongen door Toquinto. De Braziliaanse zangeres wordt begeleid door cello, gitaar, percussie en trombone.

Ophélie Gaillard toont zich als een meesterlijke celliste die virtuositeit combineert met  onberispelijke, verfijnde  muzikaliteit. Dit zijn dé kwaliteiten van haar krachtige, muzikale  welsprekendheid. Als Ophélie Gaillard de ziel is van deze magnifieke cd’s, verkennen naast en met haar de vele zangers, zangeressen en andere muzikanten op hun beurt het exotisch klimaat van een uitgesproken mysterieus en zwoel continent. Bijzonder, bijzonder  mooi!

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC