Opera Vlaanderen wint belangrijkste Duitse theaterprijs met ‘La Juive’

La Juive

La Juive won de prijs in de categorie Regie Musiktheater voor de regie van Peter Konwitschny.

Deze productie ging in april 2015 in première in Opera Gent en is een co-productie met Nationaltheater Mannheim waar de voorstelling vorig seizoen te zien was.

De opera vertelt het verhaal van Rachel, een joods opgevoede vrouw die verliefd wordt op de christelijke strijder Léopold en die zo haar doodvonnis en dat van haar vader Eléazar tekent.

Regisseur Peter Konwitschny onderstreepte in zijn regie een ontwrichte maatschappij die haar heil zoekt in religieus extremisme en rassenhaat en in dit in een sober en symbolistisch decor van Johannes Leiacker.

La Juive was eerder al genomineerd als Best New Production bij de International Opera Awards 2015. Later dit seizoen is de productie ook te zien in Opéra national du Rhin in Straatsburg. Peter Konwitschny was eerder al te gast bij Opera Vlaanderen met Don Carlos (2010) en Aida (2011).

‘Wij en onze producties worden vaak genomineerd voor internationale prijzen, dus doet het veel plezier om nu ook te winnen. En dan nog wel een van de meest prestigieuze internationale theaterprijzen,’ reageert Aviel Cahn, intendant van Opera Vlaanderen. ‘La Juive vertelt een dwingend verhaal en werd meesterlijk geregisseerd door Peter Konwitschny die nog altijd zowel zijn artiesten als zijn publiek kan blijven uitdagen en kan aantonen dat een 19de eeuwse grand opéra nog vreselijk actueel kan zijn. We zijn als       Opera Vlaanderen terecht trots op deze voorstelling en deze prijs. Het toont opnieuw dat wij met onze beperkte middelen aan de wereldtop meespelen en deze prijs is dan ook vooral voor al onze medewerkers die deze productie mee mogelijk hebben gemaakt.’

Bij Opera Vlaanderen is in Opera Gent vanaf 15 november Der Fliegende Holländer te zien in een regie van Tatjana Gürbaca.

Tags

Gerelateerde Artikelen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: