Opera Vlaanderen opnieuw bij de top van de finalisten International Opera Awards 2017

Voor de derde keer – na 2014 en 2015 – mikt Opera Vlaanderen op de hoofdprijs van de International Opera Awards: Operahuis van het Jaar.

Deze keer neemt Opera Vlaanderen het op tegen Teatro alla Scala in Milaan, Royal Opera House Covent Garden in London, Houston Grand Opera, Oper Stuttgart en Opéra de Lyon. Opera Vlaanderen is hiermee het enige huis dat al zo vaak een nominatie in deze categorie kreeg. Het bevestigt dat Opera Vlaanderen een constante is bij de top van de operahuizen wereldwijd.

Vĕc Makropulos van Leoš Janáček dingt mee in de categorie Beste Nieuwe Productie. De opera in de regie van Kornel Mundruczo ging in september 2016 in première bij Opera Vlaanderen en werd internationaal meteen beschouwd als een voltreffer. De mysterieuze, science-fiction sfeer van de productie en de adembenemende vertolking van Rachel Harnisch als de androgyne Emilia onder de muzikale leiding van Tomas Netopil zorgden voor staande ovaties en lovende recensies.

Tatjana Gürbaca is genomineerd als Beste Regisseur. Zij tekende recent voor de prangende en controversiële regie van Der Fliegende Holländer van Wagner waarin ze een aan geld verslaafde wereld toonde die wachtte op verlossing. Eerder regisseerde Tatjana bij ons al de geprezen Tsjaikovksi cyclus en Parsifal (2013) die de International Opera Award won voor beste Wagner productie in het Wagner-jaar.

In de categorie van Beste regisseur vinden we nog oude bekenden van Opera Vlaanderen terug. Ook Nigel Lowery (Semiramide, Candide, Aknathen) en Robert Carsen (o.a. Puccini-cyclus) zijn genomineerd.

In totaal stonden er, voor deze editie van de International Opera Awards, 20.000 nominaties op de longlist. Een internationale jury selecteerde de finalisten.

Op de short list staan nog namen waarmee Opera Vlaanderen regelmatig samenwerkt. In de categorie Beste Decorontwerp vinden we vrienden van het huis terug als Alfons Flores (Le Duc d’Albe, Carmen (2004)), Klaus Grünberg (Mazeppa, Tsjarodejka) en Johannes Leiacker (de Mozart-da Ponte cyclus, Don Carlos, La Juive, Don Giovanni (2014)).

Bij de Vrouwelijke Solisten zien we Maria Bengtsson (Die Feldmarschallin/Der Rosenkavalier, La Contessa/Le Nozze di Figaro) en Christiane Karg (Sophie/Der Rosenkavalier) op de lijst.

Sam Furness die de rol van Vitek vertolkte in Vĕc Makropulos werd genomineerd in de categorie Jonge Solisten.

‘Met deze nominaties bewijzen we keer op keer dat we meespelen met de top van de internationale operawereld en met veel minder financiële middelen dan de andere kandidaten’, reageert intendant Aviel Cahn. ‘Niet enkel als huis maar ook met de regisseurs, artiesten en ontwerpers die we aan onze producties verbinden. En wat de nominatie voor Beste Opera Huis betreft? Derde keer, goede keer zullen we maar hopen. Het blijft elk jaar spannend.’

De International Opera Awards worden uitgereikt op zondag 7 mei in het Coloseum in London. De International Opera Awards zijn een organisatie van het Britse vakblad Opera.


  • WAT: International Opera Awards
  • WIE: Opera Vlaanderen
  • WAAR: Coloseum, Londen
  • WANNEER: 7 mei, 2017
  • Foto: © Opera Vlaanderen

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: