Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Opéra Royal de Wallonie 2023-2024, een minder avontuurlijk programma

Vrijdag 21 april maakte intendant Stefano Pace het programma bekend voor het volgende seizoen van de Opéra Royal de Wallonie Liège. Een uitgebreide kalender met uiteraard als hoofdaandeel scenische opera-uitvoeringen, maar ook aandacht voor concerten en veel aandacht voor programma’s specifiek bedoeld voor jongeren.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Als we vergelijken met vorige seizoenen valt meteen op dat er dit keer minder plaats is voor weinig bekend of nauwelijks opgevoerd repertoire. Dat is jammer, want werken zoals dit seizoen nog vroege Verdi-opera’s als Alzira of I Lombardi alla prima crociata of Leo Delibes’ Lakmé hebben toch wel een bijzondere aantrekking op het publiek van de Opéra Royal de Wallonie. Ik denk ook aan Mese Mariano van Umberto Giordano  of D.F.Esprit Auber Le Domino Noir uit vroegere seizoenen. Naar Luik ga je soms om werken te zien, die nergens anders aan bod komen en toch de moeite van het ontdekken waard zijn.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

Maar behalve deze ietwat kritische noot aan het begin van dit overzicht, is er beslist veel moois mee te maken in dit operahuis. Er staan onder andere twee Mozart-opera’s op het programma, Idomeneo en Die Zauberflöte, een prachtige Bellini met I Capuleti e i Montecchi, Carmen van Bizet en Les Contes d’Hoffmann van Offenbach. We kunnen zeker toejuichen dat chef-dirigent Giampaolo Bisanti een groot aantal producties voor zijn rekening neemt. Op de persconferentie gaf hij trouwens een zeer gemotiveerde en enthousiaste video-bijdrage over zijn werk bij de Opéra Royal de Wallonie en zijn samenwerking met het orkest. Hij betreurde dat hij door een engagement in de opera van Hamburg niet persoonlijk aanwezig kon zijn. Hij dirigeert vier opera’s: Rossini Il Barbiere di Siviglia, Offenbach, Les Contes d’Hoffmann, Verdi Falstaff, Dvořak Russalka. Raar maar waar wordt Russalka voor de allereerste keer in zijn geschiedenis gegeven in de Opéra Royal de Wallonie. Bisanti dirgeert ook een concert met Puccini’s Le Villi en Messa di Gloria, een programma dat tegelijk de herdenking is van de honderdste sterfdag van Giacomo Puccini in 2024. Als concert staat  ook Messa da Requiem van Verdi op het programma met niemand minder dan Zubin Mehta als dirigent.

Intendant Stefano Paci beklemtoonde dat de Opéra Royal de Wallonie een langdurige samenwerking aangaat met de Fondazione Teatro Regio di Parma. Daarvan zijn dit seizoen al twee producties te zien als coproductie met Parma: Debussy Pelléas et Mélisande en Falstaff van Giuseppe Verdi. Bij de bezetting van de zangers willen we graag nog aanstippen dat Erwin Schrott te beleven is in de vier duivelse rollen van Les Contes d’Hoffmann met Jessica Pratt als de vier vrouwen, Corinne Winters is Russalka en Pietro Spagnoli vertolkt Falstaff. Simon Keenlyside zingt Golaud in Pelléas et Mélisande, waarin we ook de in Luik vertrouwde en geliefde stem van Lionel Lhote als Pelléas te horen krijgen. De andere publiekslieveling van Luik, sopraan Jodie Devos, is dit seizoen niet in het programma terug te vinden.

Aan het slot van zijn persconferentie gaf algemeen en artistiek directeur Stefano Pace dankbaar een pluim aan het geïnteresseerde en positieve publiek van het operahuis en bevestigde nog dat chef-dirigent Giampaolo Bisanti bereid is een vruchtbare reis te maken met de muzikanten van orkest en koor van de Opéra Royal de Wallonie.

De presentatie eindigde op een kleine verrassende montage met een speciaal gecomponeerde muziekscore bij de originele campagnebeelden per productie, die ook in het programmaboek terug te vinden zijn.

Nieuwsbrief

Meer Lezen

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.

Doe Mee en Win kaarten voor FLOW FEstival in OOstende