Wie regelmatig Opera Gent bezoekt zal raar opkijken van bovenstaande foto. De grote zaal is immers omgetoverd tot een heuse ballroom klaar om het publiek in de zaal uit te nodigen om de benen te komen strekken met live orkest na de voorstelling A Bigger Thing. In deze voorstelling laat choreografe Lisi Estaras ongeveer zeventig liefhebbers en professionals uit Gent en omstreken met elkaar dansen op de tangotonen van Eduardo Rovira. Na de voorstelling is het aan het publiek. Er zijn slechts drie voorstellingen, dus dit wordt een unieke kans om zelf te schitteren in dit popup tangopaleis.
Met opgepoetst parket waar vroeger de parterre stoeltjes waren, tafeltjes en een bar, rode fluwelen doeken en plaats voor een live orkestje ademt de grote zaal de sfeer uit van een latino ballroom. De spectaculaire metamorfose is niet enkel een huzarenstukje voor onze technische diensten maar ook een nieuwe stap in het duurzaamheidsbeleid van Opera Ballet Vlaanderen. Alle gebruikte materialen voor dit decor werden immers gerecycleerd uit vorige producties.
Op donderdag 15 september gaat hier A Bigger Thing in première. In A Bigger Thing zullen ongeveer 35 koppels elkaar ontmoeten. Ze komen uit verschillende hoeken van Gent en omstreken en hebben een verschillende achtergrond. Er zijn:
- De Goestedoenders: een groep kinderen uit de Brugse Poort.
- Een aantal tweelingen van verschillende leeftijden
- Platform-K dat dansers met en zonder beperking samenbrengt
- Dansgroep Endedans: een groep kwieke ouderen
- DEVLOER, een Gentse performancegroep
- Jong Gewei, een artistiek platform dat jonge mensen helpt hun talenten te ontwikkelen
- Twee dansers van Opera Ballet Vlaanderen
Het zijn zij die samen deze voorstelling maken onder de leiding van Lisi Estaras. Deze Argentijnse choreografe, die haar sporen al verdiende bij verschillende huizen als les ballets C de la B, Eastman of NTGent, brengt graag onbekende mensen samen via dans. Voor haar is de tango het summum van communicatie tussen twee mensen.
Er zit niet echt een boodschap in A Bigger Thing, behalve dat we hier zijn om van het leven te genieten en er iets moois van te maken.
Lisi Estaras
Nochtans wordt A Bigger Thing geen tangoshow. Samen met haar dansers vertrekt Lisi Estaras weliswaar vanuit de basisprincipes van de tango maar kneedt ze vervolgens tot nieuwe bewegingen en patronen. De groep individuen laten interageren tot ze een gemeenschap vormen, is haar uitgangspunt. “Ze zetten stappen naar elkaar toe en sluiten compromissen, wat ik als iets positiefs zie. Uiteindelijk gaan ze zelfs letterlijk samen ademhalen, wat zeker sinds corona een revolutionaire daad is. Ze leggen als het ware allemaal hun bagage af en worden a new thing… a bigger thing.’,” vindt Estaras. Op die manier onderzoekt A Bigger Thing wat we van elkaar kunnen leren wanneer dans het medium wordt. “Er zit niet echt een boodschap in A Bigger Thing, behalve dat we hier zijn om van het leven te genieten en er iets moois van te maken,” zegt de choreografe nog.
Ook muzikaal wordt het niet de klassieke Argentijnse tango maar er wordt gedanst op de tonen van Eduardo Rovira. Deze componist wordt wel eens de Igor Stravinsky van de tango genoemd. Hij deconstrueerde de tangomuziek en was de eerste om deze te combineren met elektronica. Het ensemble SONICO en muzikanten van het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen onder leiding van tangospecialist Ariel Eberstein brengen zijn muziek tot leven.
Na de voorstelling kan het publiek – dat aan tafeltjes zit of op het eerste balkon – zelf de dansvloer inpalmen op de tonen van een tango orkest. Het wordt een unieke kans om te zweven over de dansvloer onder de grote luchter van de Gentse opera.

