Opera Ballet Vlaanderen wint prijs van de Franse pers voor Der Silbersee

Het Franse Syndicaat van Recensenten heeft haar prijs voor beste Europese co-productie toegekend aan Der Silbersee. Deze opera van Kurt Weill ging in september 2021 in première in een flamboyante en geprezen regie van Ersan Mondtag. De prijs werd deze ochtend uitgereikt in Parijs.

Volgens de jury verdient Opera Ballet Vlaanderen de prijs voor “de herontdekking van een werk van Kurt Weill dat even exuberant en inventief is als de regie van Ersan Mondtag die met zijn 35-jarige leeftijd gerekend mag worden tot een van de belangrijkste namen in de nieuwe Duitse scène.”

Der Silbersee ging in 1933 in Duitsland met veel succes in première maar werd door de nazi’s na zestien voorstellingen verboden. Het werd later nog maar zeer zelden opgevoerd omdat de partituur lange tijd verloren leek.

“Een herontdekking van een werk van Kurt Weill dat even exuberant en inventief is als de regie,” aldus de jury

Bij OBV vertaalde Ersan Mondtag het verhaal – van een politieman die uit medelijden een dief onder zijn hoede neemt – naar de nabije toekomst waarin een theatergezelschap het stuk wil opvoeren in een samenleving die opnieuw afglijdt naar het fascisme. In zijn bekende stijl pakte Mondtag uit met spectaculaire decors en kostuums van Josa Marx.

Hoofdrollen werden vertolkt door Benny Claessens, Daniel Arnaldos, Elsie De Brauw, James Kryshak, Marjan De Schutter en Hanne Roos. Het internationaal geprezen Koor Opera Ballet Vlaanderen en het Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen stonden onder leiding van Karel Deseure.

Het was de tweede regie van Mondtag voor OBV na Der Schmied von Gent (2020), een productie die eveneens internationale prijzen won.

Deze productie van Der Silbersee werd meteen een eclatant succes bij pers en publiek. “De snijdende maatschappijkritiek die op een haast speelse manier wordt opgevoerd, de constante humoristische ondertoon, de excentrieke maar visueel sterke kostuums en het vakmanschap van acteurs, zangers en muzikanten, smeden dit werk tot een wild en broeierig geheel,” oordeelde De Standaard.

“Les idées se transmettent dans un pur plaisir des yeux et des oreilles,” vond het Franse Opéra Online. En het Nederlandse NRC zag “Briljant anti-theater”.

Der Silbersee is een co-productie met de Opéra nationale de Lorraine in Nancy waar de productie in het seizoen 2023-2024 te zien zal zijn.

Het was al de 59ste keer dat het Syndicat professionel de la critique théâtre, la musique et la danse  – dat dit jaar haar 150ste verjaardag viert – haar prijzen uitreikte, dit keer in het Théâtre de la porte Saint-Martin in Parijs.

“Deze prijs is een mooie erkenning voor de hele ploeg zowel voor als achter de schermen die deze productie mogelijk maakte op een moment dat we nog volop in de pandemie zaten,” aldus artistiek directeur van Opera Ballet Vlaanderen Jan Vandenhouwe. “Ersan’s fantasierijke werelden gecombineerd met zijn vlijmscherpe kijk op wat er vandaag rondom ons gebeurd, maakt van hem een boeiend kunstenaar om opera in het nu te plaatsen. We zullen zijn tomeloze verbeelding in de toekomst nog zien bij OBV en daar kijk ik nu al naar uit. Der Silbersee gaat straks naar onze partners in Nancy, zonder wie deze productie niet mogelijk was geweest, en wie ik dan ook wil feliciteren met deze prijs.”

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: