Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

De eerste bladzijde van de brochure met het nieuwe seizoen Opera Ballet Vlaanderen (OBV) titelt: Oog in oog. De laatste toont een sterk afgelijnd oog in een uitsparing (beeld Olgaç Bozalp). Wat binnenin de brochure staat is al even verrassend en in het oog springend. OBV zet resoluut in op vernieuwing en verjonging. Wat vooral in het oog springt: verwacht geen seizoen met het “grote” operarepertoire en zeker geen “traditionele” uitvoeringen. Bovendien zijn er wat opera betreft slechts twee nieuwe scenische producties. 

De bedoeling is in OBV theater te tonen als een hybride kunstvorm, waarin verschillende disciplines met elkaar vermengd worden. Muziek gepaard met beeldende kunst (installaties of film). Er is veel Ballet en ook Vonk, “de pijler rond ontwikkeling van nieuw talent, inclusie en innovatie” krijgt een groot aandeel. Uiteraard zijn er ook enkele concerten en blijven de aperitiefconcerten een vaste waarde.

La clemenza di Tito van Mozart (september 2023) wordt geregisseerd door Milo Rau, vorig artistiek leider van NTG en huidig intendant van de Wiener Festwochen. In Mozarts verlichtingsopera zal het aspect van samenhorigheid en integratie geaccentueerd worden. Muziekdirecteur Alejo Pérez dirigeert. De volgende operaproductie is de herneming (dec/jan 23-24) van Bizet Les Pêcheurs de Perles van F.C. Bergman. De productie uit december 2018 wordt nu gedirigeerd door de jonge Belgische dirigent Karel Deseure. In februari 2024 volgt de creatie van een nieuw werk van Daan Janssens Brodeck, naar Le Rapport de Brodeck van Philippe Claudel, “een duistere parabel over oorlog, xenofobie en herinnering”. De creatie wordt geregisseerd door Fabrice Murgia die ook aan het libretto meewerkte en gedirigeerd door Marit Strindlund. Op het einde van het seizoen (juni 2024) is er nog de herneming van de schitterende productie die Robert Carsen in 1999 maakte van Janáčeks Jenufa. (hernomen in 2004). Ook hier dirigeert Alejo Pérez. Semi-scenisch (Tom Goossens) is er in november ‘23 een reeks voorstellingen van Die Fledermaus van Johann Strauss geleid door Alexander Joel.

OBV wil beklemtonen dat het operahuis zijn eigen balletensemble koestert met een aantal boeiende balletvoorstellingen. Het seizoen opent dan ook met Choreolab waarin de Dansers van OBV optreden in een “Mozaïek van dansstijlen”. Verder is er een boeiende double bill van Igor Stravinsky’s Petroesjka en Kurt Weills Die sieben Todsünden. Wim Vandekeybus komt aan bod met Puur een voorstelling rond mythes en Bijbelse verhalen. Ook Jan Martens, Anne Teresa De Keersmaeker en Richard Siegal staan op het programma. Na het overweldigende succes van C(h)oeurs “nodigt Alain Platel opnieuw de koorleden, dansers en orkestmusici van Opera Ballet Vlaanderen uit tot een creatieve dialoog”. Ombra heet de voorstelling, geïnspireerd op de beroemde aria Ombra mai fu uit Händels opera Serse.
Terwijl de familie-opera Kruistocht van Frederik Neyrinck momenteel met succes loopt in Gent, en volgend seizoen naar Antwerpen komt, bereidt Vonk enkele boeiende nieuwe  muziektheaterproducties voor.

Bij de concerten is het zeker uitkijken naar het Requiem van Gabriël Fauré en naar Beethovens Negende symfonie, waarmee OBV zijn seizoen volgend jaar afsluit.

Alle info vindt u uiteraard ook op de website van operaballet en in de brochure.

WAT: seizoen 2023-2024 Opera Ballet Vlaanderen

WAAR: Opera Ballet Vlaanderen, Antwerpen

WANNEER: 4-5 Mei 2023

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.