Opening concertseizoen OBV

Opera Ballet Vlaanderen opent het concertseizoen met een glansrol voor het koor in het monumentale Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

Brahms koos voor zijn requiem niet voor de gebruikelijke tekst van de Latijnse dodenmis, maar zette een eigen compilatie van Duitse religieuze teksten op muziek. De dood en eeuwigheid worden, helemaal naar de geest van zijn tijd, vanuit humanistische standpunten behandeld. Voor Brahms vormde geloof en mens-zijn immers een organische eenheid.

Ein deutsches Requiem bestaat uit zeven bewegingen die op een verrassende manier in relatie staan met de muzikale zetting. Het geheel vormt één grote spanningsboog. Brahms was zich bewust van de eeuwenoude traditie waarin hij zijn eigen requiem inschreef en vond er ook compositorische inspiratie in. Nu en dan hoor je als luisteraar echo’s van renaissancepolyfonie langskomen of van barokcomponisten als Heinrich Schütz en Johann Sebastian Bach. Zo werd Brahms’ eerste belangrijk orkest- en koorwerk een krachtig opgebouwde architectuur van intelligent gebruikt contrapunt en rijke harmonie, met een uiterst gevarieerd orkestpalet en een sterk gediversifieerde koorschriftuur. Zijn requiem werd een monument vol medeleven voor de mens en zijn onafwendbare lot.

Maestro Alejo Pérez leidt het internationaal geprezen Symfonisch Orkest Opera Ballet Vlaanderen, het Koor Opera Ballet Vlaanderen en twee uitmuntende solisten. In de sopraanpartij zien en horen we de Nederlandse sopraan Lenneke Ruiten. Bariton van dienst is de jonge Oostenrijker Wolfgang Stefan Schwaiger die zijn huisdebuut maakt.

In de Sint-Baafskathedraal in Gent brengen we het concert in het kader van Gent Festival van Vlaanderen.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: