Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Onderzoekers hebben in de drie salons van de Gentse opera liefst 14 verflagen blootgelegd. De oorspronkelijke kleuren blijken een pak fleuriger dan de huidige, bruinachtige tinten, en bovendien zijn er ook kleurrijke decoraties ontdekt. Na de restauratie zal alles dus heel wat frisser ogen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De Gentse opera staat de komende jaren voor een grondige restauratie, renovatie en uitbreiding. De werken starten in 2024 en duren zeker vier jaar. In afwachting loopt nu al een vooronderzoek naar de afwerkingslagen van de drie historische salons: de Foyer, de Redoute en de Lullyzaal. Het interieur van die salons werd doorheen de jaren immers meermaals overschilderd.

De eerste resultaten zijn veelbelovend. Het onderzoeksteam ontdekte maar liefst 14 afwerkingslagen uit verschillende decoratieperiodes. De oorspronkelijke kleuren, die teruggaan tot de eerste helft van de 19de eeuw toen de opera gebouwd werd, blijken veel levendiger en lichter dan de huidige, bruinachtige kleuren. De Lullyzaal bijvoorbeeld, de meeste spectaculaire van de drie pronksalons, werd in de verf gezet met lichtblauwe en lichtroze tinten.

De drie salons waren niet alleen kleurrijker, er was ook meer decoratie. In de Foyer bijvoorbeeld werd een rood arabeskmotief blootgelegd op een witte achtergrond met groene biezen, in de Lullyzaal brachten de onderzoekers dan weer een geschilderde feniks aan het licht. Die decoraties en de verflagen worden nog verder onderzocht, maar het is nu al zeker dat de salons na de restauratie een pak frisser zullen ogen.

“Niet alleen de drie salons zullen na de restauratie lichter en levendiger ogen dan ooit, het hele operagebouw zal schitteren. We willen het gebouw teruggeven aan de Gentenaars als een prachtig muziek- en podiumkunstencentrum,” Sami Souguir, schepen van Cultuur en voorzitter sogent.


© Fenikx


© Fenikx


© Fenikx


© Fenikx

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.