Onweerstaanbare bekoring

**** Een schat aan weinig gekende, klassieke “songs” van over het Kanaal getekend Benjamin Britten, Roger Quilter en Peter Warlock. Prachtig uitgegeven door Actes Sud, is deze opname gewoonweg een kleinood om te koesteren.

**** Een schat aan weinig gekende, klassieke “songs” van over het Kanaal getekend Benjamin Britten, Roger Quilter en Peter Warlock. Prachtig uitgegeven door Actes Sud, is deze opname gewoonweg een kleinood om te koesteren.

 

Misschien kan het omhulsel van een cd weinig betekenen in verhouding met de beluisterbare inhoud, maar in dit geval is de uitgave zo verzorgd en speciaal, dat het deel uitmaakt van het geheel. Deze uitgave van Actes Sud combineert het akoestische met het visuele. Alain Fleischer, de Parijse fotograaf, filmmaker en auteur maakte een aantal sfeerfoto’s bij liederen van Britse componisten uit de twintigste eeuw. De bekendste is Benjamin Britten van wie zowel geput is uit de Folksongs als uit zijn meer filosofische liederen en liederen geïnspireerd op de oude liedschat van Purcell en Dowland. Ook van Roger Quilter en Peter Warlock zijn de liederen verankerd in de Britse traditie met veel aandacht voor de natuur maar ook met sentimentele liefdestoetsen. Typisch voor de gekozen componisten is hun melodische bevlogenheid, gecombineerd met een handigheid en sensitiviteit om woorden tot klank om te zetten. Het levert liederen op die de luisteraar onweerstaanbaar bekoren.

 

De liederen hebben Fleischer geïnspireerd tot knappe originele foto’s waarin de sfeer van de natuur en het landschap (soms ook het stedelijke landschap) versmelt met emoties van verlangen, met dromen en met mysterieuze blikken. Het visuele past bij de beluistering van de soms opgewekte, soms pseudo-opgewekte liederen vol suggestiviteit. Ze worden mooi vertolkt door de heldere lyrische tenorstem van Simon Edwards, die sfeervol begeleid wordt door pianist Simon Lebens. Een cd die hopelijk de prachtige en al te weinig gekende liedschat van de Britse klassieke “song” helpt te ontsluiten. In die zin is het misschien toch jammer dat bij deze verzorgde cd geen liedteksten gevoegd zijn.

 

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Meer lezen ?

Sterrenparade

Voor wat staan de sterren die toegekend worden? Het is belangrijk om daarin openheid te brengen, dit m.a.w. op de (ver)nieuw(d)e website te expliciteren. KC is voorstander van een positieve benadering, genre de restaurantrubriek in dSMagazine: uitstekend– goed – redelijk – nipt.

5 ⭐️ = uitstekend

4 ⭐️ = zeer goed

3 ⭐️ = goed

2 ⭐️ = redelijk

1 ⭐️ = nipt

Introductiegidsen

Steun Klassiek Centraal via JPC