Zoek
Sluit dit zoekvak.

Onze website is vernieuwd, geef zelf je evenementen in. Heb je een fout gezien. Mail ons!

Onder de titel “conservatorium op scene” bracht het symfonieorkest KASK en conservatorium op 24 maart Schuberts Onvoltooide en Luciano Berio’s Rendering in de Gentse Miryzaal. Niet met hun eigen dirigent, maar uitzonderlijk met de jonge Amerikaanse dirigent Elias Peter Brown, die ook al voor het Symfonieorkest Vlaanderen stond. Brown werkte zich internationaal in de kijker door het Korean International Conducting Competition te winnen. Dit was een zgn toonmoment, waarbij studenten in muziek, drama en beeldende kunsten hun resultaten laten zien en horen.

muziek in de kapel partner van Klassiek Centraal

De “on” van onvoltooid stond tussen haakjes op het programma, want het doet af aan de pracht en de volmaaktheid van de twee delen waaruit deze symfonie bestaat. Twee heel contrasterende delen, maar toch helemaal Schubert. Bescheiden, ingetogen, maar bij momenten ook groots en overweldigend. Een vriendelijke Schubertiaanse melodie, afgewisseld met passages van schrale verstilling.

Zou een andere dirigent hen ook zo goed kunnen doen samenspelen, denk ik. Elias Peter Brown is amper enkele jaren ouder dan de studenten op het podium, maar je ziet en voelt hoe hij hen in de hand heeft, met zijn dirigeerstok leidt en gesticuleert met de kracht en de souplesse van een balletdanser. Op een enkel manco in de intonatie bij de celli na, luisterden we naar knap samenspel bij de strijkers en prachtige soli bij de blazers. Soms wat te luide kopers, hier en daar te vettige klankstoten bij trombones, dat komt vaker voor. Het mag de prima indruk niet schaden.          

Luciano Berio schreef zijn Rendering uit 1987 op basis van een andere, nog onvoltooidere symfonie van Schubert, waarvan enkel pianoschetsen bestaan uit Schubert laatste dagen. Het is geen reconstructie zoals die van Mahlers Tiende is gemaakt. Berio orkestreert de motiven en melodien zoals Schubert het had gedaan, maar de lege plekken laat hij leeg, om er een soort polyfone overpeinzing in zijn eigen stijl in te voegen. Een uitdaging voor dit jonge orkest, goed dat dit minder bekende werk van een belangrijke twintigste eeuwse componist naast de overbekende Onvoltooide van Schubert wordt geprogrammeerd.   

De enige valse noot in dit concert was het ondermaatse programma dat je bij de ingang in handen kreeg. Niks mis met een in twee geplooid A4-tje, maar een degelijke uitvoering verdient meer dan dit inderhaast opgesteld blaadje in slordige lay-out met enkele zinnen, weggeplukt van Wikipedia.

WIE: Symfonieorkest KASK & Conservatorium o.l.v. Elias Peter Brown

WAT: (On)voltooide symfonie

WAAR: MIRY Concertzaal (Gent)

WANNEER: vrijdag 24 maart

© Klassiek Centraal – build & hosted door Kyzoe.be

Join Us

Subscribe Our Newsletter

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.Consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo. ex ullamcorper bibendum. Vestibulum in mattis nisl.