Onverwachgte aanwinst Richard Wagner Museum

Richard Wagner, Richard Wagner Museum, Bayreuth

Dr. Sven Friedrich, directeur van het Richard Wagner Museum in Bayreuth, kon online op een veiling, een eerder, bijna volledig onbekende foto van Richard Wagner voor de Nationale Archieven van de Richard Wagner Stichting aankopen.

De foto was in het bezit van een particuliere eigenaar in de VS en toont Wagner zittend. “Dat is op zich al  een specialiteit”, zegt museumdirecteur Friedrich, “alle andere studiofoto’s tonen Wagner  ofwel half of  als borstbeeld, of het zijn portretten. Bovendien gaat het over  een van de vroegste fotografische opnamen van Wagner. De foto dateert  waarschijnlijk uit 1861 en is gemaakt door Louis Buchheister  in Parijs. De foto is dus uit de tijd van het “Tannhäuser-Schandaal “, en is de enige foto van Wagner zonder baard.”

De foto bestaat uit albuminepapier op karton en heeft een afmeting van 10,4 x 6,4 cm, het  toen zeer populaire, zogenaamde “carte de visite” formaat, en is uiterst zeldzaam. De koopsom bedroeg € 900, -. Nicolaus Oesterlein plaatste ooit een exemplaar er van in de catalogus van zijn Eisenacher Wagner Sammlung (Vol. 3, blz. 56, nr. 5967), maar bestaat niet meer. In  1970 waande Martin Geck de foto nog, in zijn klassieke werk “De portretten van Richard Wagner”, verdwenen.

Naast het nu voor  Bayreuth verkregen exemplaar, zijn wereldwijd  nog  twee exemplaren bekend, een in de Deutsche Fotothek van de Sächsische Landesbibliothek in Dresden en een andere in particulier bezit.

Dr. Sven Friedrich werd op de foto attent gemaakt door de Münchense verzamelaar Gunther Braam, die t.g.v. het  Wagner jubileum, een werk schreef over “Richard Wagner in de hedendaagse fotografie”, dat zal worden gepubliceerd door Conbrio in Regensburg. Daar is echter  nog financiële steun voor nodig.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: