Ontruiming van een gebouw van het Koninklijk Conservatorium

Gerald de Hemptinne, Conservamus, Conservatorium Brussel

De vzw Conservamus heeft donderdag 2 oktober 2014 met ontzetting vernomen dat een deel van het Koninklijk Conservatorium Brussel, aan de achterkant van het gebouwencomplex, met spoed is ontruimd op last van de Regie de Gebouwen.

We hebben vastgesteld dat de structurele toestand van het gebouw en van het bijgebouw op nr 3 van de Wolstraat erop achteruit is gegaan. We zijn van mening dat om veiligheidsredenen de toegang tot heel dit gebouw verboden moet worden”, meldt de Regie der Gebouwen in een e-mail verzonden naar de directies van het Vlaamse en het Franstalige conservatorium.

De ontruiming betekent dat de percussieklassen, fluitklassen en compositieklassen van het Conservatoire royal de Bruxelles, de lokalen van de drukkerij en de ateliers van het Koninklijk Conservatorium Brussel en de etage van het Oxalys Ensemble niet meer toegankelijk zijn en dat noodoplossingen gezocht moeten worden.

Andere ruimtes en gebouwen werden in het verleden reeds ontruimd waardoor vandaag ongeveer een derde van het gebouwencomplex afgesloten is omwille van hygiëne- en veiligheidsproblemen. Deze situatie brengt het muziekonderwijs en de opleiding van de jonge muzikanten ernstig in het gedrang.

De ontruiming van het gebouw aan de Wolstraat dringt zich op terwijl het restauratie- en renovatieproces van het Conservatorium op een dood spoor lijken te zitten.

Ondanks de beslissingen van de Federale Regering, de Regering van de Vlaamse Gemeenschap en van de Franse Gemeenschap in dit dossier is in concreto nog steeds niets ondernomen om dit beschermd monument te redden.

Op 23 oktober 2013, net voor het jaarlijks Steunconcert van Conservamus, hadden de drie regeringen aangekondigd een akkoord te hebben bereikt over de renovatie en de restauratie van het Koninklijk Conservatorium.

Overeengekomen werd dat een juridische structuur opgericht zou worden voor de restauratie en het beheer van het gebouwencomplex. Een startkapitaal van 1,5 M € zou worden toegezegd en elke regering zou 20 M € (in totaal 60 M €) aan de renovatie besteden.

Ondanks de formele beslissingen van de respectievelijke regeringen, ondanks de urgentie en de naderende winter, zijn deze woorden nog steeds niet in daden omgezet.

Ter gelegenheid van het Steunconcert van 15 oktober 2014 zal Conservamus de aandacht van haar leden en van het publiek vestigen op de inertie in dit dossier. De vzw zal de overheden hierover aanspreken.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in:

Welcome Back!

Login to your account below

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Add New Playlist