Oh ma belle brunette

De term “brunette” verwijst niet alleen naar een jonge vrouw met bruin haar, maar ook naar een muziekvorm die zeer in de mode was van het einde van de zeventiende eeuw tot het begin van de achttiende. Het genre is voortgekomen uit de air de cour, die sinds het begin van de zeventiende eeuw in Frankrijk zeer populair was. Het compositorische proces bleef echter zeer gelijkaardig: het schrijven van een kort, teder lied, over thema’s van liefde of natuur, dat alleen gezongen kon worden of begeleid door een harmonisch instrument. Aan het eind van de zeventiende eeuw deed ook een instrument zijn intrede dat al snel geliefd werd bij componisten en amateurmusici: de Duitse fluit, tegenwoordig traverso of barokfluit genoemd.

In dit nieuwe programma brengen tenor Reinoud van Mechelen, fluitiste Anna Besson en A nocte temporis een bloemlezing van airs en brunettes, variërend van het meest ontroerende lied tot het hartelijkste drinklied (air à boire).

alpha-classics-20211119155650-logo

*Als u een aankoop doet via bovenstaande link krijgen wij een kleine vergoeding. Zo kunnen we u blijven voorzien van recensies en artikelen. Door iets via onze link te kopen, steun je ons in het schrijven van nieuwe artikelen. Producten worden voor jou nooit duurder als je gebruikmaakt van onze links.

Krijg elke donderdag een overzicht in je mailbox van alle artikelen die geplaatst zijn op Klassiek Centraal. Schrijf je snel in: